Kultura     | 20.05.2020. 17:21 |

Ilić čestitao Lani Bastašić nagradu Evropske unije za književnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Siniša Ilić uputio je čestitku Lani Bastašić, dobitnici nagrade Evropske unije za književnost za 2020. godinu koju je dobila za roman "Uhvati zeca", ocjenjujući da je biti dobitnik takve nagrade koja se dodjeljuje jednom u tri godine, za svako poštovanje i divljenje.

- Raduje činjenica da nagrada podrazumijeva i mogućnost prevođenja Vašeg djela na jezike unutar Evropske unije, što je izuzetna prilika za širu promociju Vašeg djela, ali i kulture našeg naroda. Nadam se da će Vaše djelo pronaći put do čitalaca širom Evrope i postati dio evropske književnosti, a Ministarstvo civilnih poslova će u okviru svojih nadležnosti nastojati da podrži, kako Vas, tako i sve mlade stvaraoce - naveo je Ilić.

Nagrada Evropske unije za književnost prepoznaje talentovane pisce u usponu širom Evrope, a uključuje 41 zemlju učesnicu programa "Kreativna Evropa – inicijative", koji ima za cilj da ojača kulturni i kreativni sektor na evropskom kontinentu. Svake godine Evropska unija za književnost bira jednog pobjednika iz trećine zemalja učesnica. Ovogodišnjim izdanjem nagrađeni su pisci iz 13 zemalja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto čestitala Pesah

Reis Kavazović čestitao Pesah

Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije