Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 18:03 |

Poslanici PSBiH prihvatili dopunu Zakona o PDV-u, okončana sjednica

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjem nastavku sjednice dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) što je prijedlog dopredsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića (SDA) kojim se odgađa plaćanje PDV-a.

Prihvaćen je i Zvizdićev zaključak kojim je zatražio od Doma naroda PSBiH da ovaj zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Prihvaćena je i dopuna Zakona o akcizama koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjane Marinković-Lepić i Damir Arnaut kao i poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija, koji se odnosi na ukidanje akcize na denaturirani alkohol potreban u hemijskoj industriji za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

Poslanici su u prvom čitanju prihvatili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH kojeg su predložili poslanici Saša Magazinović (SDP), Jasmin Emrić (A-SDA) i Šemsudin Mehmedović (SDA), a odnose se na bolje definiranje krivičnih djela terorizma.

Nije bilo dovoljno glasova poslanika iz Republike Srpske za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju kojeg su predložili poslanici Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović koji predviđa ukidanje paušala te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predlagači su kazali da su zakon predložili zbog osiguranja pravičnosti jer te naknade smatraju prevelikim i nepotrebnim, a iznose 700 KM. Mjesečni planirani iznos sredstava na ime paušala poslanicima i delegatima je 40.671 KM neto, što za mandatni period od četiri godine iznosi 1.952.245 KM.

Nije prihvaćen Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije u prvom čitanju kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH, a ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović tražio je skidanje te tačke s dnevnog reda sjednica, ali to nije prihvaćeno.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava te će mišljenje biti upućeno u drugi krug glasanja.

Prijedlog je to poslanika SNSD-a i njihovih koalicijskih partnera Nebojše Radmanovića, Snježane Novaković-Bursać, Nenada Stevandića, Nenada Nešića, Jakova Galića, Obrena Petrovića, Dragana Bogdanića, Sanje Vulić i Ljubice Milјanović te poslanika HDZ-a Borjane Krišto, Nikole Lovrinovića, Mije Matanovića, Predraga Kožula i Darijane Filipović.

Usvojeno je nekoliko izvještaja kao i izmjene Prijedloga zakona o Sudskoj policiji u drugom čitanju te izmjene Zakona o sistemu državne pomoći također u drugom čitanju.

Poslanici su imenovali članove Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je usvojen zaključak poslanika Nermina Nikšića (SDP) kojim Predstavnički dom traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH preciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi "Srebrena malina" za nabavku respiratora u roku od sedam dana.

Nakon toga okončano je trodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koje je trajalo tri dana, a naredna sjednica trebala bi biti oko 10. juna. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!