Kultura     | 21.05.2020. 12:46 |

Izložba grafika 'Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine' dostupna online

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Povodom Svjetskog dana kulture raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja, postavljena je online izložba grafika "Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine" sa 40 radova studenata likovnih akademija iz cijele BiH.

Od 21. maja do 5. juna izložba će biti dostupna putem platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati originalne radove mladih bh. umjetnika, te saznati više o njihovom nastajanju.

Izložba "Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine" je kruna rada i saradnje studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Širokog Brijega i Trebinja, koja je započela 2014. godine na istoimenoj radionici u Počitelju, te nastavljena naredne godine u Bosanskoj Krupi.

Radionice su organizovane kroz USAID-ov mirovni projekt Pro-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, s ciljem da edukuju mlade, promoviraju originalnu umjetničku bh. grafiku, naglašavaju autentične vrijednosti naše zemlje sa akcentom na ljude i krajeve, te stvaraju prostor za upoznavanje i povezivanje mladih ljudi iz različitih etničkih grupa i sredina.

Okupljeni ljubavlju prema grafici umjetnici su zajedno djelovali sa ciljem da njihova djela ostave neizbrisiv trag u vremenu.

Na isti način i projekt PRO-Budućnost - povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost, okuplja organizacije koje su ujedinile svoje snage za mir i toleranciju, saopćio je CRS.  

Obilježavanjem Svjetskog dana kulture raznolikosti njeguju se upravo te vrijednosti - međusobno poštivanje, razumijevanje i prihvatanje, te je to i razlog zašto je izložba objavljena baš na ovaj dan.

Izložba je proteklih godina bila postavljena u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Krupi, Mostaru, Trebinju i Širokom Brijegu.

Link za izložbu je https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/1188831/otisci-multioriginalne-bih-prints-of-multioriginal-bih a nalazi se i unutar teksta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana