Svijet     | 21.05.2020. 14:54 |

U naletu ciklona Amphan u Indiji i Bangladešu poginule 82 osobe

FENA Internet

NEW DELHI,  21. maja (FENA) - U naletu najmoćnijeg ciklona koji je pogodio Indiju i istočni Bangladeš u više od decenije poginule su najmanje 82 osobe, saopćili su zvaničnici, dok su spasilački timovi obilazili razorena priobalna sela odsječena od svijeta oborenim dalekovodima i poplavama na velikim površinma zemlje.

Masovne evakuacije koje su organizovale vlasti prije dolaska ciklona Amphan nesumnjivo su spasile nebrojene živote, ali će puni broj žrtava i obim šteta biti poznati tek kad se komunikacije obnove, saopćili su zvaničnici.

U indijskoj državi Zapadni Beengal, premijer Mamata Banerjee saopćio je u četvrtak da su najmanje 72 osobe poginule - od kojih većina u kratkim spojevima struje i vode ili pod oborenim stablima koje je iščupao vjetar brzine do 185 kilometara na sat.

U susjednom Bangladešu, prema početnim procjenama poginulo je 10 ljudi.

Mohammad Asaduzzaman, visoki policijski zvaničnik u regiji, izjavio je da oluja čupala krovove, obarala dalekovode i ostavila brojna sela poplavljenim

Označen kao super ciklon, Amphan je počeo da slabi otkako je zahvatio tlo. Krećući se kroz Bangladeš, Amphan je oslabio u ciklonsku oluju u četvrtak, saopćio je indijski meteorološki zavod. Također se očekuje da oluja kasnije oslabi u tropsku depresiju.

Indijski premijer Narendra Modi objavio je  tweet u kome izražava zabrinutost zbog naroda koji je propatio u Zapadnom Bengalu.

- Upravo sam vidio snimke razaranja u Zapadnom Bengalu koje je izazvao ciklon Amphan. U ovom teškom trenutku, cijela zemlja izražava solidarnost sa Zapadnim Beengalom - izjavio je indijski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu