Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 15:53 |

Krizni štab podsjeća građane KS na obavezu provođenja zaštitnih mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa, u svjetlu popuštanja mjera naredbama Federalnoga štaba civilne zaštite, a s ciljem zadržavanja trenutne dostignute povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, podsjeća sve stanovnike na mjere predostrožnosti koje ostaju na snazi.

Iz Kantonalnog kriznog štaba još jednom navode preporuke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a koje se, između ostalih, tiču obaveznog poštivanja fizičke distance, obaveznog nošenja propisane zaštitne opreme – maski i rukavica, učestalog detaljnog pranja ruku toplom vodom i sapunom ili korištenja dezinficijensa na bazi alkohola, čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostora u kojima se boravi i radi, izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama čiji vam je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje), izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, u kontaktu s njima koristiti hiruršku masku i rukavice, te adekvatne ishrane i stila života koji jača imunitet.

Naglašavaju da je nepridržavanje propisanih mjera regulisano bh. zakonima te podliježe prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti, kaoi i da je zaustavljanje širenja koronavirusa i moguće nove epidemije obaveza svih građana. 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Potpisan Kolektivni ugovor - Bolji uslovi rada za radnike komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'