Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 16:31 |

BiH i Crna Gora unapređuju graničnu i pograničnu saradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je četiri prijedloga aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Riječ je o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima Vraćenovići - Deleuša u Vraćenovićima (Crna Gora), Šćepan polje - Hum u Šćepan polju (Crna Gora), Zupci - Sitnica u Zupcima (Bosna i Hercegovina), te Klobuk - Ilino brdo u Klubuku (Bosna i Hercegovina).

Na ovaj način će se osigurati uvjeti za lakši prelazak zajedničke državne granice i uspostaviti efikasniji sistem kontrole prelaska za građane dviju država.   

Ministarstvo sigurnosti BiH će dostaviti pojedinačne prijedloge aneksa s izvještajem o pregovorima Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru usvajanja, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.    

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj.

Na ovaj način će se omogućiti jednostavnije prelaženje državne granice u režimu pograničnog saobraćaja s pograničnom propusnicom stanovništvu koje živi u pograničnom području u zoni od 10 km uz zajedničku državnu granicu.   

Prijedlog  sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar sigurnosti BiH, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!