Kultura     | 21.05.2020. 20:05 |

Online izložba 'Transgressus' slikara Tomislava Zovke

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. svibnja (FENA) - Online izložba pod nazivom "Transgressus", akademskog slikara Tomislava Zovke, od večeras do 4. lipnja može se pogledati u "JoMi Gallery" na www.artsteps.com.

 "Nakon slikarskog ciklusa Globalna silikonizacija kojim je obradio problem čovjekova otuđenja u suvremenom informatičkom društvu, tematizirajući virtualnu stvarnost, sintetičke osjećaje i odrođenost od organske prirode, ciklusom Transgressus, Tomislav se vraća na početak industrijske revolucije, istražujući prve zametke nastanka suvremenog doba kroz čelične konstrukcije koje su neizostavan dio života modernog čovjeka i vizura svakog suvremenog pejzaža", navodi u pregovoru povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

 Ističe kako relikti industrijske revolucije, mostovi, zgrade, kolodvori, željezničke pruge, ostavljaju dojam strahopoštovanja prkoseći svojom snagom prirodnim zakonima.

 "Od izuma parnog stroja do danas svijet se drastično ubrzao, stoga ni percepcija stvarnosti više nije ista. Moderni čovjek rado koristi snagu stroja i suvremene tehnologije, poistovjećujući se s njom, doživljavajući je vlastitom. U sjedinjenosti sa strojem, čovjek je u pokretu koji nadilazi njegovu prirodnu brzinu kretanja, a perspektiva koja mu je omogućena, rezultira nadljudskim doživljajem. Upravo su takvi i Tomislavovi objekti, kreću se i gledani su iz pokreta", smatra Ćavar.

 Opisuje nadalje kako snažne horizontalne, vertikalne i dijagonalne konstrukcije mostova lebde u kaotičnom prostoru satkanom od bezbroj malih uskovitlanih čestica.

 "Metal vrišti, raspada se od brzine, a njegova čvrsta struktura u dodiru sa česticama organskog, dematerijalizira se. Iako neke konstrukcije još uvijek ostvaruju vezu s realnim svijetom, druge su pomaknute u irealno. Ti oblici su sažetiji, kompaktniji, teži, prkose zakonima fizike i mehanike i trpe puno veće trenje nego objekti koji ostvaruju naoko realan dodir sa zemljom. Uloga konstrukcija je premošćivanje s jedne obale na drugu, iz jednog emocionalnog životnog razdoblja u drugo, pa iako se doimaju čvrste i stabilne, nemaju jasno uporište, mijenjaju se, stišavaju i rasplamsavaju, poput kakvog dijagrama emocionalnih stanja", navodi Ćavar.

 Dodaje pritom da su industrijski, kozmički i emocionalni pejzaži Tomislava Zovke rezultat proživljenih duhovnih stanja i životnog iskustva, te da izlaze iz podsvijesti prikazujući proces evoluiranja umjetnika i čovjeka koji pokušava ovladati svojim unutarnjim svemirima i uskladiti ih s beskonačnošću koja ga okružuje.

 Link izložbe: https://www.artsteps.com/view/5ebd54a8a0a42242d9e28faf

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

'Silikonologija' Tomislava Zovke u galeriji Rondo

Haračić predstavlja novu online izložbu '16/4, embedded truth'

HKD Napredak priredio online izložbu 'Stećci - svjetska baština UNESCO-a'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo