Svijet     | 22.05.2020. 10:34 |

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tri sedmice se nije pojavljivao u javnosti?

FENA Internet

SEOUL/PYONGYANG, 22. maja (FENA) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u posljednja  dva mjeseca  je  neuobičajeno malo pojavljivao u javnosti,  a posljednje tri sedmice državni mediji nisu uopće  izvještavali o njegovom prisustvu na javnim događajima, kažu analitičari.

Sjeverna Koreja tvrdi da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa,  a o zdravstvenom stanju  Kima se učestalo nagađa nakon što je prošlog mjeseca propustio ključnu nacionalnu godišnjicu.

Kim se javno pojavio ukupno četiri puta u aprilu i maju, u usporedbi s 27 puta u istom razdoblju prošle godine.

Od dolaska na vlast 2011. godine, prethodni najmanji broj  javnih pojavljivanja koje je Kim imao tokom aprila i maja bio je 2017. kada se pojavio 21 puta, izjavio je Chad O'Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group, organizacije sa sjedištem u Seulu, koja prati Sjevernu Koreju.

"To nije normalno", rekao je u postu na Twitteru ove sedmice, prenosi Reuters.

Kao vođa s gotovo apsolutnom moći nad 25,5 miliona stanovnika Sjeverne Koreje i pristupom sve većem arsenalu nuklearnog oružja, Kimovo zdravlje i boravište je pod pažnjom  međunarodne zajednice zbog bilo kakvih znakova nestabilnosti.

Južnokorejski zvaničnici smatraju da je predostrožnost zbog koronavirusa vjerovatni razlog za ograničeno pojavljivanje Kima u javnosti.

Neimenovani, zvanični izvor Reutersa u Seoulu kaže da Kim vjerovatno rukovodi zemljom iz svoje omiljene vile u Wonsanu, na obali.

Sjevernokorejski čelnik se možda usredotočio na neke od domaćih ekonomskih i političkih ciljeva koje je zacrtao prije nego što je počela  koronavirusna kriza, rekla je Rachel Minyoung Lee, bivša sjevernokorejska obavještajna analitičarka američke vlade.

U petak se navršavaju tri sedmice  otkako su državni mediji posljednji put objavili  slike Kima kako sudjeluje u javnom događaju.

Južnokorejska obavještajna  agencija   tvrdi da je Kim podvrgnut  operaciji gležnja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'