Stranačke aktivnosti     | 22.05.2020. 11:12 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske partije (SDP) BiH

FENA Saopćenje

BH blok u parlamentarnu proceduru uputio izmjene rada VSTV

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je Zaključak o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji su u parlamentarnu proceduru uputili lideri BH bloka Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

Ovim zaključkom je predviđeno da se Vijeću ministara BiH naloži da dostavi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Izmjene bi trebale sadržavati sve preporuke sadržane u Izvještaju Evropske komisije i Pribeovom izvještaju.

Također, predviđeno je da se ovim izmjenama razdvoji VSTV na zasebna tijela: Visoko sudsko vijeće i Visoko tužilačko vijeće.

Izmjenama bi trebalo da članove, koje trenutno imenuju nadležne advokatske komore, zamijene univerzitetski profesori pravnih nauka koje, na osnovu javnog konkursa, imenuje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Također, glavne tužioce na svim nivoima vlasti trebala bi imenovati nadležna zakonodavna tijela па prijedlog Visokog tužilačkog vijeća s liste više kvalificiranih kandidata, dvotrećinskom većinom izabranih članova datog zakonodavnog tijela.

Zamjenike glavnih tužilaca na državnom, entitetskom, kantonalnom i okružnom nivou, uključujući i Brčko Distrikt BiH, bi trebao imenovati glavni tužilac osnovnog nivoa s liste više uspješnih kandidata koje utvrđuje Visoko tužilačko vijeće.

Izmjenama je također predviđeno da tužioce na državnom, entitetskom, kantonalnom i okružnom nivou, uključujući i Brčko Distrikt BiH na prijedlog Visokog tužilačkog vijeća, imenuje glavni tužilac osnovnog nivoa.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta