Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 12:15 |

Zahtjev za egzistencijalnu naknadu podnijelo 4.000 demobilisanih boraca u ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Općinske i gradske službe za boračko-invalidsku zaštitu u Zeničko-dobojskom kantonu dosad su primile oko 4.000 zahtjeva za ostvarivanje prava na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina koje će se isplaćivati iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković naveo je da realizacija tog programa ide očekivano dobro, jer su i prije nego su započeli aktivnosti izvršili dobru pripremu kako bi se procedura odvijala u najboljem svjetlu i što brže.

- Pripremili smo i formu mogućih rješenja kako bismo gradovima i općinama, kao prvostepenom organu, smanjili pritisak i omogućili što bržu realizaciju. Svjesni okolnosti pandemije potrebnu dokumentaciju smo sveli na minimum, a većinu dokumenata prvostepeni organ pribavlja po službenoj dužnosti - rekao je Čolaković.

Pravo na tzv. egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce predviđeno je Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH. Borci mlađi od 57 godina to pravo ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa FBiH. Prije uvođenja u pravo i početka isplate naknade u ovom kantonu, Ministarstvo za boračka pitanja će provesti zahtjevni postupak revizije svih predmeta koje dostave gradske i općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu.

- Rebalansom budžeta za 2020. iznos sredstava za isplatu egzistencijalne naknade povećali smo sa 4,5 na pet miliona KM. Nadam se da će ta sredstva biti dostatna za isplatu naknada za osam mjeseci ove godine, a za iduću ćemo morati osigurati značajno veći iznos - rekao je Čolaković.

Pravo na novčanu naknadu imaju nezaposleni demobilisani borci mlađi od 57 godina koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po sticanju punoljetstva.

Uslov je da se na evidenciji biroa nalaze najmanje 12 mjeseci, da su radno nesposobni ili da primaju penziju u iznosu 50 posto minimalne penzije isplaćene u decembru 2019., te da primanja porodičnog domaćinstva ne prelaze iznos prosječne neto plate u ovom kantonu za 2019.

Iznos naknade bit će utvrđivan množenjem osnovice od četiri KM brojem mjeseci provedenih u OSBiH, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom