Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 14:53 |

KŠCZ BPK-a: Ukidajem obavezne izolacije veći rizik za pojavu koronavirusa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. maja (FENA) -  Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici razmatrao je naredbe Federalnog štaba koje se prije svega odnose na ukidanje obaveznog stavljanja pod nadzor osoba koje ulaze u BiH na graničnim prijelazima te prinudne izolacije za osobe koje ne poštuju rješenje o izolaciji.

U kantonalnom štabu navode kako su prilično iznenađeni odlukom o ukidanju 14-dnevne izolacije licima koja dolaze u BiH budući da se tokom pandemije, zahvaljujući upravo stavljanju pod nadzor po rješenjima federalnog sanitarnog inspektora, imao pregled ko to dolazi u kanton i uvid u sva kretanja lica koja dolaze iz drugih zemalja.

Izražena je zabrinutost da bi epidemiološka situacija mogla izmaći kontroli jer će, kako je istaknuto, rizik od pojave koronavirusa sada biti veći.

- Maksimalno smo se trudili da područje BPK 'očistimo' od koronavirusa u čemu smo i uspjeli, jer deveti dan mi nemamo inficiranih osoba. Međutim, ono od čega strahujemo je da će sada ulaskom velikog broja naših sugrađana iz inostranstva, ali i stranih državljana, biti prilično rizična situacija koju će biti teško pratiti - istakla je komandantica KŠ CZ Edita Velić.

Iz Kantonalnog štaba civilne zaštite upućen je apel svim licima koja dolaze na područje BPK iz drugih zemalja da se samoinicijativno jave nadležnom epidemiologu.

- Apelujemo i molimo sve građane koji dolaze iz inostranstva i koji će boraviti na području BPK, posebno u ovom periodu praznika, ljetnih odmora, da se jave nadležnoj epidemiološkoj službi u Zavodu za javno zdravstvo, kako bi imali uvid o tim osobama i kako bi one dobile daljnje upute o ponašanju. Na ovaj način nastojat ćemo izbjeći da se koronavirus ponovo pojavi u BPK, kao što se primjerice desilo u Tuzlanskom kantonu, gdje se pojavio novi klaster koji je čini mi se došao iz Slovenije. Nadamo se da će ti građani pokazati svijest i odgovornost kako bismo zadržali povoljnu epidemiološku situaciju - naglasila je Velić.

Kantonalni štab civilne zaštite danas je van snage stavio naredbu o izdavanju dozvola za kretanje koje su opozvane.

Također, kako je naglašeno, na osnovu realnih potreba privrednih subjekata s područja BPK, Federalnom štabu civilne zaštite upućen je zaključak za pokretanje inicijative prema nadležnim institucijama BiH za uspostavu avio-transporta roba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta