Stranačke aktivnosti     | 22.05.2020. 14:53 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 22. svibnja 2020. god.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Zaključci 12. sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH pod predsjedanjem predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića.

Na sjednici se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji. Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Središnji izborni stožer i Provedbeni izborni stožer HDZ-a BiH za pripremu i organiziranje Lokalnih izbora 2020. godine u BiH, te Izbora u Republici Hrvatskoj za XI. izbornu jednicu. 

Predsjedništvo HDZ-a BiH:

1.    Oštro osuđuje medijski linč protiv Katoličke Crkve i uzoritog kardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, kao i otvorene prijetnje za vrijeme održavanja svete mise za žrtve Bleiburga. Pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca. Crkva ne smije biti predmet besramnih pokušaja politizacije i relativiziranja od strane bilo koga. HDZ BiH odaje duboku zahvalnost kardinalu Puljiću na hrabrosti i ustrajnosti da i naša zemlja kroz molitvu dadne pijetet svim nevinim žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta.

2.    Poziva na konačnu i žurnu implementaciju prethodno dogovorenog i usuglašenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Postignuti dogovor o financijskom aranžmanu i njegovoj raspodjeli mora biti ispoštovan kako bi spriječili ekonomski i gospodarski pad na svim razinama vlasti. Pokušaji „tihog“ ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminiranje županija u raspodjeli sredstava neće biti dozvoljen. Financijska likvidnost i potpora gospodarstvu s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve razine na prethodno usuglašen način.

3.    Poziva nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju naše društvo u posljednjih mjesec dana. Vladavina prava mora biti temelj svakog društva, a pravda uz transparentan proces zadovoljena. Afera „Respirator“ mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrstan ispit za buduće procese na europskom putu naše zemlje.

4.    Osuđuje kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u odabiru članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete i biti odvojeno od političkog utjecaja. Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka ima za cilj potpuno ovladati ovom institucijom i pri tome utjecati na izborni proces što predstavlja grubo kršenje domkratskih normi i prakse. Nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim utjecajem mora biti predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

5.    Odbacuje pokušaje nametanja i etkietiranja hrvatskog naroda kroz politički instruirane rezolucije i stvaranja lažne slike o jednom čitavom narodu. HDZ BiH i hrvatski narod jasno i nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i suosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim.

6.    Izražava zahvalnost Klubu Europske pučke stranke (EPP) na potpori katoličkoj Crkvi, vjernicima i hrvatskom narodu koju su iskazali kroz djelovanje Radne skupine za međukulturni i međureligijski dijalog. Europski put je naš ključni prioritet i mora biti vraćen u fokus bez obzira na raznorazne pokušaje i blokade. Principi sadržani kroz 14 točaka su nužna pretpostavka za nastavak europskog puta naše zemlje i očekujemo otvaranje navedenih principa u sljedećem razdoblju.

7.    Izražava zahvalnost Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću na naporima koje je Republika Hrvatska uložila na summitu Europske unije u Zagrebu. Susret najvažnijih dužnosnika na ovoj razini aktivirao je ključne teme koje očekuju Bosnu i Hercegovinu u procesu EU integracija. Pozdravljamo prepoznavanje ključnih političkih tema, prije svega Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja kao ključnih preduvjeta u daljnjem pregovaračkom procesu.

8.    Poziva dužnosnike svih razina vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uvjeta za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u Gradu Mostaru. Svi zakonski preduvjeti moraju biti do kraja ispoštovani kako bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan. Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu s odlukama Ustavnog suda kako bi Grad Mostar napokon dobio nužne preduvjete za održavanje izbora.

9.    Osuđuje pokušaje negiranja i diskreditacije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od strane bošnjačkih političkih predstavnika te obezvrijeđivanje doprinosa i žrtve koju je podnijelo Hrvatsko vijeće obrane kao legalna i legitimna oružana sila hrvatskog naroda, ali i cijeli hrvatski narod, u obrani BiH.

10. Svesrdno zahvaljuje cjelokupnom medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u Bosni i Hercegovini i svima onima koji su u sklopu svoje profesije i posla dali svoj doprinos u suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije. Vaša požrtvovanost može poslužiti kao primjer svima nama u svakodnevnom radu i nastojanjima da ovo društvo i ovu zemlju činimo boljom i ljepšom za sve nas.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo