Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 15:20 |

UNZE: Menadžment uvjeren da su radili po Zakonu o visokom obrazovanju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. maja (FENA) - Univerzitet u Zenici nastojat će svim pravnim sredstavima osporiti rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, koja im je naložila da u roku od 24 sata raskinu sve dosadašnje ugovore o djelu - izjavio je rektor tog univerziteta Damir Kukić. 

Riječ je o oko 120 ugovora za profesore, asistente, a Kukić ističe kako zbog zaštite ličnih podataka sada ne žele izlaziti u javnost s imenima tih osoba. 

-Ako bude potrebe, objavit ćemo i ta imena, ali menadžment je uvjeren da smo dosad sve radili u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. To ćemo i dokazati u žalbenom postupku - navodi Kukić u izjavi Feni. 

Naglašava da nema mjesta panici kod studenata niti bojazni da će ova akademska godina biti prekinuta te da neće biti realizirani ispitni rokovi. 

-Uostalom, naš je univerzitet prvi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini koji je institucionalno akteditiran, a prošle smo godine prvi dobili i rješenje o reakreditaciji. Istina, samo za pet studijskih programa, ali smo prvi prošli institucionalnu reakreditaciju - napominje Kukić, koji dodaje da je i to potvrda da su radili u skladu sa važećim zakonskim propisima. 

Navodi da su inspekcijsku kontrolu imali u martu, ali da su tek jučer dobili rješenje u kojim im se nalaže raskid ugovora za osobe koje na tom univerzitetu nisu zasnovale radni odnos. 

Ugovorima o djelu, kaže Kukić, dozvoljen je privremeni ili povremeni rad u periodu samo do 60 dana, ali on je mišljenja da se ta odredba ne odnosi na ustanove visokog obrazovanja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Okončani prijemni ispiti na Univerzitetu u Zenici, Medicinski fakultet već ima dovoljno kandidata

Vlada ZDK odobrila upis 955 brucoša i 281 studenta drugog ciklusa na Univerzitetu u Zenici

Metalurški postaje Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka, UNZE pokreće i Odsjek elektrotehnike

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'