Društvo

Kantonalnoj bolnici Goražde UNDP isporučio mobilni RTG aparat

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. maja (FENA) – Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je Kantonalnoj bolnici Goražde dopremio mobilni rendgen aparat (RTG).

Direktorica  Kantonalne bolnice prim. dr. Nermina Kamenica ističe da je oprema od izuzetnog značaja za tu zdravstvenu ustanovu.

- Zahvaljujemo Vladi BPK Goražde koja je prepoznala naše potrebe posebno u situaciji za vrijeme pandemije, kao i UNDP. Oprema je jako potrebna i bit će korištena i  nakon COVID-a19. Radi se o pokretnom rendgen aparatu koji se može prenositi sa odjela na odjel, i koristiti i pokretnim i nepokretnim pacijentima, zaista vrijedna donacija – istakla je dr. Kamenica.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podsjetila je da je dopremljena oprema rezultat saradnje tog kantona sa UNDP-om.

Vlada BPK Goražde je potpisala sporazum sa UNDP-om gdje su obavezali da će u prvoj fazi uložiti jedan dio sredstava i dobiti dodatnih 100.000 KM od UNDP-a.

- Međutim, ta organizacija je prepoznala našu spremnost da brzo reagujemo i postigli smo novi dogovor da iz budžeta BPK nećemo donirati nikakva sredstva već da ćemo dobiti oko 200.000 KM od te organizacije na način da se Kantonalnoj bolnici Goražde donira mobilni  RTG aparat vrijedan više od 160.000 KM, a ostatak u zaštitnoj opremi koju svakodnevno dobijamo od UNDP-a i koji nam doprema direktnu pomoć – pojasnila je Obuća.

(FENA) E.F.