Bosna i Hercegovina     | 24.05.2020. 11:12 |

Tešanj - Okončana izgradnja i opremanje četiri nove školske dovorane

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 24. maja (FENA) - Završetkom izgradnje četiri nove sportske dvorane sve osnovne škole na području općine Tešanj sada imaju vlastite sale pa će od naredne školske godine svi đaci i njihovi nastavnici časove tjelesnog odgoja moći održavati i u adekvatnim zatvorenim prostorima - istakao je u izjavi za Fenu općinski načelnik Tešnja Suad Huskić.    

On napominje da na području te općine egzistira ukupno devet osnovnih škola, sa oko 5.000 učenika, kao i tri srednje škole, sa oko 2.000 učenika. Sportske sale ovih su dana dobile četiri seoske osnovne škole: "Mustafa Mulić" Šije, "Džemal Bijedić" Miljanovci, "Abdulvehab Ilhamija" Kalošević i "Gazi Ferhad-beg" Jablanica.

- To su škole sagrađene od 1960. godine i kasnije, koje zajedno pohađa oko 2.000 đaka, ali do sada nisu imale školske dvorane. Nastava tjelesnog odgoja odvijala se na poligonima, školskom holu ili učionicama. Mada Općina nije nadležna za finansiranje osnovnog obrazovanja, mi smo se 2016. godine odlučili pokrenuli projekat izgradnje četiri nove sale, čime smo željeli omogućiti da svi učenici u osnovnim i srednjim školama imaju pristup školskim dvoranama - kaže Huskić.

On napominje da su sve te dvorane izgrađene sa svlačionicama, tuševima te opremljene svim potrebnim rekvizitima za realizaciju nastave i rad sportskih kolektiva. Posljednji su radovi ugovoreni tokom 2019. godine.

- Namjera je bila da već tokom marta i aprila ove godine učenici počnu koristiti nove školske dvorane, ali zbog pandemije i obustave nastave to se nije desilo. Međutim, svi su objekti završeni i u njima će, osim redovne nastave, raditi i brojni sportski kolektivi za školsku populaciju, ali i za lokalno stanovništvo u tim mjestima - napominje Huskić.

Izgradnja i oprema četiri školske sale koštala je oko 2,2 miliona KM, od čega je Općina Tešanj osigurala oko 55 posto sredstava ili oko 1,2 miliona KM, Ministarstvo obrazovanja ZDK oko 750.000 ili 35 posto, dok su ostatak novca osigurali iz drugih izvora.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana