Bosna i Hercegovina     | 23.05.2020. 13:27 |

Bjelica-Prutina: Lokalni izbori u BiH odgođeni za 15. novembar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je na danas održanoj sjednici donijela Odluku o odgađanju održavanja Lokalnih izbora u BiH 2020, a koji će, prema ovoj odluci, biti održani u nedjelju, 15. novembra, umjesto 4. oktobra za kada su prvobitno bili raspisani.

To je danas na pres-konferenciji saopćila predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina, istaknuvši kako je do odgađanja Lokalnih izbora došlo zbog ‘probijanja’ roka u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za njihovu provedbu u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH.

Podsjetila je u tom kontekstu na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da CIK BiH nastavi s pripremom Lokalnih izbora, a da pitanje njihovog finansiranja prepusti Vijeću ministara BiH.

U vezi s tim, apelirala je na Vijeće ministara BiH da postupi po zahtjevu CIK-a BiH od 18. maja i donese posebnu odluku o finaniranju Lokalnih izbora.  

Naime, od 7. maja, kada je CIKBiH raspisao Lokalne izbore 2020. godine, počeo je teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provedbu izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH. 

Bjelica-Prutina nadalje navodi kako je CIKBiH na sjednici  usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, s obzirom na izmijenjene okolnosti u odnosu na datum raspisivanja Lokalnih izbora, a koje se tiču, prije svega, ublažavanja mjera i ograničenja u vezi sa situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Istovremeno, CIKBiH je nakon obavljenih konsultacija sa Agencijom za javne nabavke BiH, odlučio raspisati javne nabavke na osnovu procjenjenih vrijednosti nabavki predviđenih i odobrenih u Dokumentu okvirnog budžeta institucija BiH (DOB) za period 2019. – 2021. godine, a koje se odnose na Lokalne izbore 2020.

Predsjednica CIK-a BiH, u vezi s tim, ističe kako  postoji mogućnost donošenja odluke o dodjeli okvirnog sporazuma i potpisivanja okvirnog sporazuma na određeni period nakon provedene procedure javne nabavke, s tim da se ugovor o realizaciji nabavke potpisuje kada budu osigurana sredstva.

Usto, napominje kako od 27. maja do 3. jula do 16.00 sati teče rok u kojem političke stranke i neovisni kandidati podnose Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijave za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020. godine, te da je u skladu s epidemiološkom situacijom, omogućena elektronska dostavu prijave za ovjeru sa pratećom dokumentacijom, uz obavezu da se originalna dokumentacija dostavi putem pošte CIK-u prije isteka roka za podnošenje prijave.

Bjelica-Prutina, također, navodi kako su svi obrasci za prijavu političkih subjekata, osim obrazaca za prikupljenje potpisa podrške birača, dostupni na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

- U periodu od 19. do 28. jula ovjerene političke stranke i ovjereni neovisni kandidati podnose prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi neovisnih kandidata – precizira ona, navodeći kako se kandidatske liste dostavljaju od 5. do  17. augusta 2020. godine.

Predsjednica CIK-a navodi kako izborna kampanja  počinje 16. oktobra i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 14. novembra, do 07.00 sati.

Rok za prijavu birača van BiH za Lokalne izbore 2020 ističe 1. septembra u 24.00 sata, a prijavni obrasci PRP1 i PRP2 sa uputstvom o načinu prijave i dostave dostupni su na internet-stranici CIK-a.

Bjelica-Prutina kazala je kako je za aktivnosti koje provodi CIKBiH u Budžetu institucija BiH potrebno osigurati oko 4,2 miliona KM, a da preostala sredstva potrebna za provedbu izbora osiguravaju gradovi i općine u svojim budžetima, potcrtavajući kako će CIK iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi osigurao nesmetano provođenje izbornog procesa.  

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s optužbama - od onih u vezi sa procedurom imenovanja, sastavom i prirodom CIK-a, do toga “da se radi o   političkoj instituciji, čiji su članovi usko povezani s političkim strankama…”, predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je istaknula kako je jasno da CIK ne vrši imenovanje svojih članova, nego da to čini Predstavnički dom PSBiH.

U kontekstu spomenutih optužbi, ocijenila je kako se radi o političkim izjavama koje CIK ne može i neće komentirati, “jer bi na taj način ušla u neku vrstu političke rasprave, što je po mom mišljenju nedopustivo”.

Na upit u istom kontekstu, član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić se pridružila navodima predsjednice, uz uvjerenje da bi iznošenje njenog mišljenja u vezi s pobrojanim optužbama moglo biti protumačeno kao pokušaj utjecaja na sud (Sud BiH odlučuje po žalbama u vezi s imenovanjem članova CIK-a).

- Naš posao je da radimo svoj posao i ovo što smo u fokusu kampanje pojedinih političkih subjekata jeste nešto na što mi nećemo obraćati pažnju. Sačekat ćemo odluku Suda kakva god ona bila – bila je izričita Hadžiabdić.   

Lokalni izbori 2020. godine će se provesti za 64 općinska vijeća u FBiH,  56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i za Skupštinu Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

SDP Goražde donio odluku o istupanju iz parlamentarne većine u BPK

Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo