Svijet     | 24.05.2020. 14:08 |

Muslimani širom svijeta slave Bajram u jeku restrikcija

FENA Internet

JERUSALEM, 24. maja (FENA) – Muslimani širom svijeta u nedjelju su počeli proslavljati Eid al-Fitr, obično dešavanjima ispunjen praznik koji označava kraj mjeseca posta ramazana, ali su se milioni njih povinovali strogim naređenjima da ostanu u kućama i iz straha od ponovnog izbijanja epidemije.

Trodnevni praznik obično je vrijeme za putovanja, okupljanja porodica i gromoglasne dnevne proslave nakon višesedmičnog posta od zore do sumraka. Ove će godine, međutim, oko 1,8 milijarde muslimana u svijetu morati da obavlja molitve u kućama i da učestvuju u vjerskim dešavanjima putem video veze.

Neke zemlje, među kojima su Turska, Irak i Jordan, uvele su 24-satni policijski sat tokom praznika. Čak i pored ukidanja brojnih restrikcija, proslave će, međutim, biti manjeg obima iz straha od pandemije i ekonomskih posljedica.

Saudijska Arabija, dom svetih gradova Meke i Medine, pod mjerama je potpune restrikcije, dok je mještanima dopušteno da napuste domove samo za nabavku hrane i lijekova.

U Jerusalemu je izraelska policija saopćila da je razbila "nelegalne demonstracije" i uhapsila dvojicu ljudi pred džamijom Al-Aqsa, koju su muslimanske vjerske vlasti zatvorile za molitve od sredine marta i neće biti ponovo otvorena ni nakon praznika. Vjernici koji su pokušali da uđu u džamiju čarkali su se s policijom.

Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto islama i obično bi primila desetke hiljada vjernika tokom Bajrama. Taj vjerski objekat na vrhu brda također je najsvetije mjesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdo Hrama. Objekat je dugo vremena bio žarišna tačka izraelsko-palestinskog sukoba.

Iran, koji se bori s najsmrtonosnijom epidemijom na Bliskom istoku, dopustio je lokalne molitve u nekim džamijama, ali je otkazao masovnu molitvu za Bajram u Teheranu pod vodstvom vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija. Iran je javio o više od 130.000 slučajeva zaraze i više od 7.000 preminulih.

U Dubaiju, neboderima nakrcanom komercijalnom središtu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasti su postavile barikade i policijske kontrolne punktove u okolini industrijske zone u kojoj žive strani radnici. Emirati pokušavaju ponovo pokrenuti teško pogođenu ekonomiju, ali broj slučajeva zaraze nastavlja s rastom. UAE su izvijestile o više od 28.000 potvrđenih slučajeva i 244 preminulih.

Virus izaziva umjerene do blage simptome nalik na one kod gripe kod većine pacijenata, koji se oporave u periodu od dvije do tri sedmice. On je, međutim, izrazito zarazan i može izazvati teško obolijevanje ili smrt kod starijih pacijenata ili kod onih s ranijim zdravstvenim problemima.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja u svijetu, javila je o skoro 22.000 zaraženih i 1.350 preminulih, najviše u jugoistočnoj Aziji. Mjere blokade uvedene s ciljem suzbijanja pandemije znače da neće biti tradicionalnih molitvi u džamijama, pa čak i na otvorenom, neće biti porodičnih okupljanja, niti će rodbina donositi poklone djeci, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Blagi pad cijena nafte

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Američka, njemačka i britanska vlada kupile ogromne količine bitcoina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana