Magazin     | 26.05.2020. 09:22 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. svibnja (FENA) -

- 1623. Rođen William Petty, engleski ekonomista, tvorac teorije radne vrijednosti. Postavio je temelj političke ekonomije kao znanosti. Smatrao je da vrijednost robe, prema njegovoj terminologiji "prirodnu cjenu", određuje količina rada utrošena za proizvodnju. Za razliku od merkantilista, tražio je osnovicu gospodarskih pojava u proizvodnji. 

- 1830. Američki kongres izglasao "Indian Removal Act", zakon koji je nalagao raseljavanje indijanskih naroda sa zemlje primamljive bijelim doseljenicima, a koji je potpisom u uporabu uveo predsjednik Andrew Jackson. Zakon o odstranjivanju indijanaca jedan je od najnepravednijih i najgorih ikada donesenih u SAD-u, a za posljedicu je imao legalno nasilno protjerivanje desetaka tisuća autohtonih stanovnika sjevernoameričkog kontinenta.

- 1851. U Londonu počeo prvi moderni međunarodni šahovski turnir, koji je 15. srpnja 1851., u konkurenciji 16 igrača, okončan trijumfom njemačkog majstora Adolfa Anderssena.  

- 1854. Francuska i Velika Britanija okupirale grčku luku Pirej nakon objave blokade Grčke zbog pokušaja napada na Tursku.

- 1876. Umro František Palacky, češki povjesničar i političar, vođa češkog preporoda u 19. stoljeću. Kao lider Federalističke stranke zalagao se, u skladu sa svojom idejom austroslavizma, za federativno preuređenje Austro-Ugarske. Bio je organizator i predsjednik Sveslovenskog kongresa 1848. godine.

- 1907. Rođen John Wayne, pravim imenom Marion Michael Morrison, američki filmski glumac, Jedna od najvećih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma uopće. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost.

 - 1942. U Londonu potpisan britansko-sovjetski sporazum o punoj suradnji dvije zemlje u Drugom svjetskom ratu i nakon  okončanja rata.

- 1954. U Egiptu otkriven pogrebni brod faraona Keopsa.

- 1972. U Moskvi potpisan ugovor SSSR i SAD o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja.

- 1976. Umro Martin Heidegger, njemački filozof egzistencijalizma. Nasljednik učenja fenomenologije Edmunda Husserla. Jedan od važnijih filozofa 20. stoljeća. Njegovo opsežno učenje o ontologiji spada među najveće pothvate u filozofiji 20. stoljeća.

- 1978. Umrla Tamara Platonovna Karsavina, ruska balerina, jedna od najvećih umjetnika klasičnog baleta u prvoj polovini 20. stoljeća 

- 1991. Austrijski putnički zrakoplov "boing 767", kompanije bivšeg automobilskog prvaka Nikija Laude, pao oko 160 kilometara sjeverno od Bangkoka. U nesreći je stradalo svih 223 članova posade i putnika, uključujući troje Jugoslovena.

 - 2006. Šesnaestogodišnjak iz Berlina ranio nožem 28 osoba u centru Berlina neposredno nakon proslave otvaranja nove željezničke postaje Hauptbahnhof.

- 2008. Umro Sydney Pollack, američki filmski redatelj, producent i glumac, dobitnik Oscara za najbolju režiju i film. Režirao je više od 21 film i 10 televizijskih serija, glumio u preko 30 filmova ili serija, a producirao je preko 44 filma.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'