Ekonomija     | 26.05.2020. 09:57 |

Mamex iz Bijeljine pokreće novu fabriku za proizvodnju prerađenog povrća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Sweden/USAID FARMA II projekt pružio je inicijalnu podršku firmi Mamex iz Bijeljine koja pokreće novu fabriku za proizvodnju prerađenog povrća iz vlastitog uzgoja.

Vlasnik Mamexa Mladen Lazić pojasnio je da se trenutno bave proizvodnjom svježeg, ali jako brzo će postati i proizvođači prerađenog povrća, uglavnom kiselog povrća i ajvara.

- Ovo je porodični biznis. Nas petero, uz podršku 35 sezonskih radnika, radimo sve što treba. Ja vozim kamion i popravljam traktor. Ukratko, činim sve da bih nas održao u pokretu, a svi radimo na njivi i beremo povrće - dodao je Lazić.

Mamex d.o.o. datira iz 2007., a prvo su se bavili otkupom povrća od proizvođača iz Semberije, i njegovim izvozom u Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Bugarsku.

Firma danas proizvodi 1.800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krompira, i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji.

- Nekih 20 posto proizvoda izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a ostatak prodajemo prodajnim lancima u Bosni i Hercegovini - naveo je Lazić.

Sredinom jula Mamex će otvoriti fabriku i lansirati osam novih proizvoda: Mamin recept ajvar, te kisele krastavce, miješanu salatu, cveklu, bijele i žute filete paprike, kao i prženu papriku i sok od paradajza. Sweden/FARMA II projekt sada dizajnira etikete za njihove nove proizvode.

- U prvoj godini ćemo proizvesti 500.000 tegli naših proizvoda, a prodajnim lancima ćemo prodati 1.000 tona svježeg povrća. Za rad u tvornici ćemo zaposliti još 20 do 30 radnika. Naredne sezone bismo mogli udvostručiti proizvodnju, ali za to nam je potrebna pomoć u nabavci još jednog tunela za pasterizaciju, vakum duplikatora za ajvar i još jedne pećnice - naglasio je Lazić.

Dodao je da je, dok se nada dodatnoj podršci, zahvalan na onome što su do sada dobili, i nada se da će moći nastaviti razvijati proizvodnju i zapošljavati sve više ljudi, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II Projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bh. sirevi - Blago koje vrijedi čuvati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo