Kultura     | 26.05.2020. 12:38 |

BNP - 19. festival bh. drame "Zenica 2020" prilika za bh. autore i autorice

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. maja (FENA) – Proglašenjem pobjednika konkursa za najbolji dramski tekst, 1. juna će početi ovogodišnji 19. festival bosanskohercegovačke drame "Zenica 2020“ koji Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) realizira online.

Festival će u terminu od 1. do 7. juna, zbog pandemije koronavirusa, biti realiziran u formi čitanja dramskih tekstova i preko youtube kanala BNP-a. 

U pratećem dijelu festivala, nakon promocije najboljeg dramskog teksta, u ponedjeljak, 1. juna u 19.45 sati bit će prikazana predstava "Zagrljenici“, koja je jedna od najviše izvođenih predstava festivala u Zenici.

Predstavu izvodi glumačka ekipa Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a to će ujedno biti i prva prikazana predstava tokom ovogodišnjeg festivala.

-Htjeli smo da ovo bude festival koji ćemo najvećim dijelom i u najvećoj mjeri posvetiti dramskim autorima, dramskom pismu i dramatičarima u Bosni i Hercegovini. Mislim da je jako bitno naglasiti, kada opravdavamo koncept ovogodišnjeg festivala, i to što su BNP Zenica i Festival bh. drame raspisali konkurs za izbor naboljeg dramskog teksta bh. autora. Konkurs je priveden kraju, imamo i njegove rezultate, najbolji tekst od 20, koliko ih je prispjelo na konkurs - kazao je na današnjoj pres-konferenciji novi direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović.

Ulogu selektorke glavnog programa ovogodišnjeg festivala preuzela je redateljica Lajla Kaikčija, koja istakla da se odlučila za dramske tekstove tri autora i tri autorice, koje će publici čitati članovi glumačkog ansambla BNP-a.

-Imala sam zadovoljstvo da sarađujem s mladim autorima i autoricama - u ovom slučaju tri autora i tri autorice. To je ono najbolje što nam u ovom trenutku mogu ponuditi bh. autori i autorice. Moj je koncept bio da to bude mlađa generacija autora i autorica - kazala je Kaikčija.

Napominje da su u glavni program ušli dramski tekstovi autora i autorica rođenih između 1980.-1989. godine. To je, ističe, i najperspektivnija generacija, od koje se u budućnosti očekuje mnogo.

U glavni program ušli su tekstovi Lejle Kalamujić (Ugasimo svjetla), Tanje Šljivar (Kao i sve slobodne djevojke), Asje Krsmanović (Vakuum), Ernada Osmića (Jahorina, pa Japan), Daria Bevande (Babylon Blues) i Mirze Skenderagića (Probudi me kad završi).

-Radi se o ljudima koji su vrlo talentovani, vrlo kreativni, čiji tekstovi su mi se učinili dobri u ovom trenutku. Zato što su i provokativni i zato što se, jednostavno, bave problemima i stvarima u društvu koje nas interesuju, propituju - istakla je Kaikčija.

Ona je napomenula da se ne može kazati da je režirala te pozorišne predstave na odabrane tekstove, nego samo da ih je "uredila i pripremila“ za scensko čitanje.

-Većina tekstova će biti čitana i snimana na samoj sceni. Napravit ćemo scenski prostor, gdje će glumci moći sigurno, ne ugrožavajući niko nikoga, da pročitaju tekst, jer mislimo da je to bliže onome što mi radimo  - dodala je.

Ove će godine biti dodjeljena nagrada za životno djelo "Adem Čejvan“, što će uz nagradu za najbolji dramski tekst, biti i jedina nagrada koja će biti dodijeljena na ovogodišnjem festivalu u Zenici. Sve predstave glavnog programa bit će realizirane od 19.30 sati.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić, koji je bio zadužen za prateći program ovogodišnjeg festivala, najavio je da će u sklopu ovog festivala biti prezentirane izložbe pozorišnih fotografija zeničkih autora Jasmina Hadžića, Muhameda Tunovića- Badija, Ismara Sačka i Draženka Jurišića.

Pozorišni radnici prisjetit će se dosadašnjeg selektora ovog festivala i umjetničkog direktora BNP-a, nedavno preminulog Nedžada Fejzića.

Među ostalim pratećim sadržajima, bit će predstavljena i monografija "25 godina HNK u Mostaru“, zatim knjige "Čehov u Sarajevu“ autorice Adijata Ibrišimović-Šabić i "Izabrane drame“, autorice Ljubice Ostojić, kao i časopisa za književnost i kulturu "Život“ te časopisa za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon“.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uspješna protekla godina iza zeničkog BNP-a, na početku ove završetak sanacije krova

Bodroža: Svojom tematikom i snagom poruka 'Medeja' doseže i do vremena u kojem živimo

Premijerom predstave 'Ptica od pijeska' u BNP-u Zenica počinje 14. manifestacija 'Noć teatra u BiH'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom