Svijet     | 26.05.2020. 14:00 |

Ponovo otvorena Crkva Hristovog rođenja u Betlehemu

FENA Internet

BETLEHEM,  26. maja (FENA) – Crkva Hristovog rođenja u Betlehemu, mjesto za koje hrišćani vjeruju da je u njemu rođen Isus, ponovo je otvorena u utorak, više od dva mjeseca nakon zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

Brojni svećenici iz raznih hrišćanskih crkvi stojeći na vratima posmatrali su unutrašnjost crkve na Zapadnoj obali, javio je fotoreporter AFP-a.

Kada su ušli u unutrašnjost, čelnik Pravoslavne crkve u Betlehemu, biskup Tofilaktos, poljubio je ikonu, dok je svećenik škropio svetom vodom ulaz u crkvu, gdje hrišćani vjeruju da je Hrist rođen.

Crkva je zatvorena od 5. marta kada je prvi slučaj  COVID-19 registrovan u Betlehemu.

U početku će za samo pedesetak ljudi biti dopušteno da istovremeno ulaze uz crkvu a posjetioci moraju nositi maske na licu i poštovati fizičko distanciranje, navodi se u zajedničkom saopćenju crkava koje kontroliraju sveto mjesto.  

Ljubljenje ili dodirivanje kamenja, uključujući ono unutar pećine za koju hrišćani vjeruju da je mjesto Hristovog rođenja, bit će zabranjeno.

Epidemija u Betlehemu je izbila kada je grupa grčkih turista obilazila grad, uključujući i Crkvu Hristovog rođenja, što je nagnalo crkvene čelnike da steriliziraju vjerski objekat.

Palestinska vlada poduzela je hitne mjere na sprečavanju širenja bolesti, a u posljednjim sedmicama registrovano je samo nekoliko novih slučajeva na Zapadnoj obali.

Jučer je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh objavio ukidanje restriktivnih mjera.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Policija pronašla lopova koji je iz crkve u općini Dobretići ukrao i nakit za kićenje jelke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo