Svijet     | 26.05.2020. 16:22 |

Palestina osudila izrelske razvojne planove u Jerusalemu

FENA Internet

RAMALLAH, 26. maja (FENA) -  Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo izraelski plan za razvojne projekte u gradu Jerusalemu koji je premijer Benjamin Netanyahu odobrio u ovoj sedmici.

- Novi plan vrijedan 57 miliona dolara ima za cilj produbiti judaizaciju grada silom i stvaranjem novih činjenica na terenu u korist okupatorskog narativa i njegovih lažnih tvrdnji – navodi ministarstvo u saopćenju za javnost.    

- Sav novac uložen za provedbu okupatorskih planova i judaizacije Jerusalema nikada neće donijeti uspjeh. Sve okupacijske mjere represije i širenja naselja, kao i napadi na naš kulturni identitet, propast će – dodaje ministarstvo.

U ponedjeljak je Izraelski radio javio da je  Netanyahu instruiran da pripremi razvojni plan grada Jerusalema vrijedan 200 miliona šekela (57 miliona  dolara), i da ima za cilj poboljšati infrastrukturu i razviti turizam u gradu.

Palestinci žele da istočni dio Jerusalema, koji je okupirao Izrael 1967. godine bude prijestonica palestinske države, dok Izrael insistira da je grad njegova nepodijeljena vječna prijestonica, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo