Ekonomija     | 27.05.2020. 09:59 |

Mitrović: Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

FENA Internet

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz da pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku izgradnje Koridora 5C i da je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara autoceste.

- Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraća, Vraća - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna - Poćitelj i Počitelj - Zvirovići. U toku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Praća - Goražde (tunel Hranjen) dužine 5,5 kilometara te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići u dužini od 5,8 kilometara. Do novembra će biti završeno i pušteno u promet novih 11 kilometara autoputa. Radi se o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica - Vraća. Time će bili kompletirana zaobilaznica oko Zenice - precizirao je Mitrović.

Istakao je da najavljena recesija neće utjecati na gradnju autoputeva u BiH jer je izgradnja dionica autoceste na Koridoru 5C nastavljena u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada.

- Za sve dionice autoceste na Koridoru 5C koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori finansiranja, odnosno one se finansiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim flnansijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Evropske unije - naveo je Mitrović.

Upitan o autocesti Sarajevo - Beograd, Mitrović je kazao da će se razvoj cestovne infrastrukture u FBiH u narednom periodu će zasnivati na projektima izgradnje novih cesta visokog ranga.

- Transportna strategija FBiH navodi kako FBiH, sa stanovišta saobraćajnog i geografskog povezivanja, karakterizira izražena potreba za novim modelima i ciklusima investicija. Strateški značaj autoceste Sarajevo - Beograd za Federaciju i BiH se ogleda kroz podršku sveopćeg razvoja gravitacionog područja autoceste i cijele države, kao i razvoj prioritetnih privrednih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, porast zaposlenosti i pozitivan utjecaj na demografski razvoj - naglasio je Mitrović.

Dodao je da će ta autocesta, također, omogućiti povezivanje BiH s evropskim saobraćajnim sistemom, ojačati tranzitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i roba, povećati sigurnost saobraćaja, te povećati mobilnost stanovništva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mitrović u Briselu potpisao INTERBUS sporazum

Mitrović i Momirović potpisali sporazum za obnovu vodnog puta rijeke Save

Večeras obilježavanje završetka projekta izgradnje mosta preko Save kod Gradiške

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo