Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 10:12 |

'Klub100-Plus' zatražio od ministra Lučića rješavanje pitanja dijaspore

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIRMINGHAM, 27. maja (FENA) - Članovi "Kluba 100-Plus" uputili su pismo ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Milošu Lučiću u kojem traže "rješavanje najznačajnijih zahtjeve bh. dijaspore ". 

- Kao što sigurno znate, u bh. dijaspori trenutno živi više od dva miliona bh. građana koji svojim finansijskim donacijama i ulaganjima predstavljaju najveće investitore u domovinu. Naime, zvaničan iznos doznaka iz dijaspore za prošlu godinu iznosio je preko 2,4 milijarde KM, a nezvanično, ta cifra je trostruko veća - stoji u pismu.

Uz to treba dodati, kako dalje navode, da je od 2000. godine do danas bosanskohercegovačka dijaspora u privredu Bosne i Hercegovine „ubrizgala“ preko 50 milijardi KM nepovratnih sredstava. Iz Centralne banke navode da posljednjih godina novčane doznake iznose oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

 - Ovo Vam pišemo zbog toga da imate u vidu značaj bosanskohercegovačke dijaspore za održavanje socijalnog mira u domovini. S druge strane, bosanskohercegovačka dijaspora već niz godina od nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini traži rješavanje bitnih pitanja od značaja za bh. dijasporu. Od završetka rata do danas u više navrata mnoge organizacije i pojedinci iz dijaspore zvanično su na raznim kongresima, manifestacijama i direktnim sastancima isticali te svoje zahtjeve i u pismenoj formi dostavljale i Vašem Ministarstvu. Nažalost, do sada nije bilo sluha za njihovo rješavanje - dodaju iz "Kluba 100-Plus".

U pismu su izdvojili najznačajnije zahtjeve bh. dijaspore: Zakon o dijaspori, Ministarstvo za dijasporu, promjena Izbornog zakona i uvođenje elektronskog glasanja i registracije za glasanje tj. ukidanje aktivne registracije, osnivanje posebne izborne jedinice za dijasporu, finansiranje dopunskih škola u dijaspori, definitivno regulisanje dvojnog državljanstva, konačna i potpuna provedba Aneksa VII Dejtonskog sporazuma (koji govori o održivom povratku), provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga (slučaj Sejdić -Finci i ostali), jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inostranstvu za mlade stručnjake koji se vraćaju u BiH – Bolonjska deklaracija, obnova Matice iseljenika, te olakšice investitorima iz dijaspore u privredu i dosljedna borba bh. vlasti sa "endemskom" korupcijom u zemlji.

 - Ministarstvo na čijem ste sada čelu u prošlosti je donosilo razne strategije o saradnji s bh. dijasporom koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Uz potpuno razumijevanje društveno-političke situacije u Bosni i Hercegovini, iskreno se nadamo da ćete sa svojim timom naći načina da za vrijeme Vašeg mandata zajedno sa partnerskim ministarstvima riješite ova pitanja - navode iz "Kluba 100-Plus" u pismu upućenom ministru Lučiću, saopćio je BHDINFODESK iz Birminghama. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara

Peleg pozvala NS BiH da reagira i zauzme stav protiv antisemitskog uznemiravanja na stadionima

Pismo podrške BiH pomoćnice generalnog sekretara NATO-a Burcu San, upućeno Denisu Bećiroviću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'