Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 12:48 |

SIPA na području USK lišila slobode četiri osobe zbog krijumčarenja ljudi

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Unsko-sanskog kantona realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Trst“ i tom prilikom lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela "krijumčarenje ljudi" i "organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata".

Istovremeno, akcija kodnog naziva "Trst“ realiziovana je na području Republike Hrvatske u saradnji s Europolom i Policijskim nacionalnim uredom MUP-a Republike Hrvatske i tom prilikom su na pomenutom području slobode lišene još četiri osobe.

Naime, postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode krijumčarile ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Republike Hrvatske u druge zemlje Evropske unije. U ovkiru ovog predmeta, spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

Tokom akcije pretreseno je pet lokacija u Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto devet mobilnih telefona, jedan laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz  Državne agencije za istrage i zaštitu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Promovirano deset policajaca SIPA-e

Italijanska policija uhapsila Tadžikistanca zbog povezanosti s terorizmom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana