Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 15:18 |

Nović: Ne poštuju se zakonski ni ustavni principi (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) kazao je danas u Sarajevu da bi bilo logično u svakoj demokratskoj zemlji da se centralna izborna komisija bira na legalan i legitiman način i da bude apsolutno nezavisno tijelo.

- U BiH, ovakvoj kakva jeste, postavlja se pitanje da li postoji išta što bi bilo nezavisno. U CIK-u treba da sjede najiskusniji i najbolji pravnici koji izuzetno dobro poznaju cjelokupan postupak i da procjenjuju da li mogu prolongirati izbore ili ne – naveo je Nović.

Ukoliko se to čini, kako je dodao, moraju postojati razlozi i sve to mora biti jasno svima u BiH.

- Očigledno je da je u BiH dosta toga lakrdija i da se ne poštuju nikakvi ni zakonski ni ustavni principi – dodao je Nović.

Prokomentirao je u izjavi za novinare i činjenicu da još nije došlo do raspodjele 330 miliona eura koji je doznačio Međunarodni monetarni fond (MMF) za borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranje ekonomskih posljedica.

 - Šta znači da stoje milioni koje nam drugi daju, a mi međusobno ne možemo da postignemo dogovor oko novca koji je neko poslao? U nesrećnoj BiH, u kojoj vapimo za svakim dinarom, mi smo došli u situaciju da se svađamo i   nerazumijevanja. Mi očigledno nemamo kulturu dijaloga, niti civilizovan odnos da se međusobno razgovara o svim pitanjima da bi se došlo do rješenja – dodao je Nović.

U BiH se, kako je istakao, jednostavno zauzima stav sve ili ništa, i to tako traje godinama. 

 - Nije to samo pitanje novca koji čeka u Centralnoj banci, to je pitanje gotovo svih nadležnosti unutar zemlje – kazao je Nović.

Pogledajte http://fena.ba/video/4515/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kABY8-GQPxfIpC4tCzDZp4JEOVtATLQB?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Krišto-Iancu: Važnost suradnje institucija BiH i MMF-a u provođenju reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo