Bosna i Hercegovina     | 27.05.2020. 16:05 |

Isplata ezgistencijalne naknade prioritet Ministarstva za boračka pitanja BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. maja (FENA) - Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim borcima prioritet je ministarstva za boračka pitanja Ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde, potvrdio je resorni ministar Edin Aganović.

Po njegovim riječima, prilikom rebalansa napravljene su brojne prekompozicije u budžetu Ministarstva za boračka pitanja, ali iznos planiranih sredstava od 1.560.000 KM ostao je nepromjenjen. Dodaje da je, izuzev egzistencijalne naknade, realizacija svih ostalih planiranih aktivnosti pod znakom pitanja.

- U budžetu ministarstva za 2020. godinu sve će biti podređeno isplati egzistencijalne naknade za 310 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja BPK za što je na godišnjem nivou potrebno obezbijediti 660.000 KM. Također, tu su i neka pojedinačna prava kao što je jednokratna pomoć za liječenje teških oboljenja, a novina je da tu vrstu pomoći mogu ostvariti i članovi porodica. Nažalost, sve je više takvih zahtjeva i već smo do sada pozitivno odgovorili na njih 30 - pojasnio je Aganović.

Dodao je da je zbog pandemije koronavirusa prioritet bio izvršiti preusmjerenja određenih stavki u budžetu, pa su potpuno ukinuta ili na minimum svedena izdvajanja za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, projekte samozapošljavanja, banjsko - klimatskog liječenja te sa kodova za realizaciju projekata, na koja su do sada boračka udruženja redovno aplicirala.

- Sredstva za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca također će biti usmjerena na stavku za egzistencijalnu naknadu jer će taj dio obaveze za ovu godinu preuzeti Federalno ministarstvo za pitanja boraca koje nam je po javnom pozivu odobrilo 50.000 KM, što je za nas u ovom trenutku veoma značajno - naveo je Aganović.

Napominje da je u Ministarstvu za boračka pitanja BPK, realizacija planiranih budžetskih sredstava u prošloj godini realizirana skoro 90 posto, čime su gotovo svi planirani ciljevi ostvareni.

- Teško je reći šta će se sve dešavati u ovoj godini zbog smanjenog priliva sredstva. Svjesni smo da je izuzetno teška situacija o čemu svjedoče i podaci ministarstva za finansije BPK, da je priliv u budžet u maju manji nego u aprilu tako da zaista nastojimo isplaćivati prioritete, da ne trpe socijalna davanja i boračke kategorije, i to smo u protekla tri mjeseca uspjeli isplatiti - naglasio je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom