Ekonomija     | 27.05.2020. 17:02 |

Komisija podržala Prijedlog izmjena Zakona o sistemu državne pomoći u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. maja (FENA) - Na 4. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda (DN) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje -       Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim stvarima (MAC), Amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju, zaključen između BiH (zajmoprimac), RS-a i Evropske investicione banke (banka) 5. oktobra 2011. godine u Luksemburgu i 25. oktobra 2011. godine u Sarajevu, s naknadnim izmjenama i dopunama s vremena na vrijeme /Bolnice RS-A (Fi 31.243-SERAPIS 2010-0049), Sporazuma o finansiranju i projektu između BiH (primalac), koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, RS, koju zastupa Ministarstvo finansija, i Grada Gradiške (agencija za provođenje projekta), kojeg zastupa gradonačelnik, i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), u iznosu od 10.266.845,46 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza 1, kao i Nota sporazuma o finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke za 2018. godinu, zaključen u Sarajevu 9. decembra 2019. godine razmjenom diplomatskih nota.

Istovremeno, pozitivno mišljenje dato je i na  prijedlog Domu naroda za davanje saglasnosti za ratificiranje dati su za Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH 6 (2018), potpisan 30. 9. 2019. u Parizu, Amandman broj 1 na Ugovor o finansiranju, zaključen između BiH(zajmoprimac), RS-a i Evropske investicione banke (banka) 27. decembra 2016. godine u Sarajevu i 29. decembra 2016. godine u Luksemburgu i Banjoj Luci / Bolnice RS-B (Fi 31.526 – SERAPIS 2010-0049) (ugovor o finansiranju), te Sporazum o finansiranju i projektu između BiH (primalac), koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, RS-a, koju zastupa Ministarstvo finansija, i Grada Gradiške (agencija za provođenje projekta), kojeg zastupa gradonačelnik, i KfW-a, Franfurt na Majni (KfW), u iznosu od 3.800.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Pozitivno mišljenje uz spomenuti prijedlog Domu naroda dobili su i Sporazum o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i FBiH koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 15.000.000,00 eura – Rehabilitacija i modernizacija pumpno-akumulacione hidroelektrane Čapljina, Multilateralna konvencija o provođenju mjera za sprječavanje erozije poreske osnovice i premještanja dobiti koje se odnose na poreske ugovore (MLI), Ugovor o finansiranju između BiH i RS-a i Evropske investicione banke – Mjere zaštite od poplava RS, kao i Ugovor o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u RS-u II) između BiH i RS-a i Evropske investicione banke, te Ugovor o zajmu (GrCF2 W2 – Projekat javnog prevoza Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Također, pozitivno mišljenje Komisije uz identičan prijedlog Domu naroda dati su za Ugovor o finansiranju (Koridor Vc-srednji dio) između BiH i Evropske investicione banke, Sporazum između Vijeća ministara BiH i vlada ostalih članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi o aranžmanima zemlje domaćina za Sekretarijat Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, Amandman na Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (Kampala amandmani), te za Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Komisija je usvojila Izvјеštај о rаdu i pоslоvаnju BHRТ-а zа 2017. gоdinu, te Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2018. godinu.

K' znanju su primljeni Izvјеštај о rеаlizаciјi prоgrаmskih plаnоvа BHТ 1, BH Rаdiја 1, Мuzičkе prоdukciје BHRТ-а i Pоrtаlа BHRТ-а zа 2017. gоdinu i Izvјеštај о rеаlizаciјi prоgrаmskih plаnоvа BHТ 1, BH Rаdiја 1, Мuzičkе prоdukciје BHRТ-а i Multimedije BHRТ-а za 2018. godinu.

Komisija je, također, primila k znanju finansijske planove BHRT-a za 2018. i 2019. godinu, te Programske planove BHT1, BH Radija 1, Multimedije i Muzičke produkcije BHRT-a za 2018. i 2019. godinu.

Razmatrajući prijedloge izvještaja o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2018. i 2019. godinu, članovi komisije usvojili su zaključak kojim traže od Kolegija Doma naroda PSBiH dodatna objašnjenja o navedenim izvještajima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo