Svijet     | 27.05.2020. 17:10 |

Kabuga optužbe za genocid nazvao lažima

FENA Saopćenje

PARIZ, 27. maja (FENA) – Osumnjičeni za genocid u Ruandi Felicien Kabuga, uhapšen u ovom mjesecu nakon što je proveo više od dvije decenije u bjekstvu, izjavio je francuskom sudu u srijedu da su optužbe međunarodnog suda protiv njega lažne.

Kabugu je optužio Tribunal UN-a za genocid i poticanje na počinjenje genocida, između ostalih optužbi. On je optužen da je regrutovao i naoružavao etničke Hutu milicije koje su ubile 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua tokom više od 100 dana u 1994. godini.

Upitan da li razumije optužbe, Kabuga je poručio sudu putem prevodioca: "Sve su to laži. Nisam ubio nijednog Tutsija. Ja sam sarađivao s njima“.

Kabuga je uhapšen u pariškom predgrađu 16. maja. Njegovi advokati saopćili su Sudu da on treba biti oslobođen pod sudskim nadzorom zbog njegovih godina, lošeg zdravlja i da rezultati DNK testa korištenog da se on identifikuje trebaju biti poništeni jer nije pristao na testiranje.

Tročlano sudsko vijeće treba odlučiti da li da prebaci Kabugu u međunarodni tribunal sa sjedištima u Den Haagu u Nizozemskoj ili u tanzanijski grad Arushi.

Kabuga je star i bolestan i stoga mu treba suditi u Francuskoj, tvrde njegovi advokati.

-  Ovaj sud samo govori „neka ide i neka mu se sudi negdje drugdje, ne ovdje“. Oni samo žele da ga izruče bez uzimanja u obzir njegovih godina i zdravlja, što bi moglo imati nepovratne posljedice - poručio je sudu zastupnik odbrane Laurent Bayont, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Izrael šalje vodeće pravne umove u ICJ da ospore optužbu o genocidu nad Palestincima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo