Magazin     | 29.05.2020. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. svibnja (FENA) - 

- 1453. Nakon duge opsade, turska vojska sa sultanom Mehmedom II na čelu, zauzela Carigrad (Konstantinopolj), prijestolnicu nekada moćnog Vizantijskog carstva. Tada je poginuo i posljednji Vizantijski car Konstantin XI Paleolog.

- 1816. Rođen Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski povjesničar, književnik i političar. Osnivač je arheološke znanosti u Hrvatskoj.

- 1868. U Beogradu, u Topčideru, ubijen knez Mihailo Obrenović. Atentatori uhićeni, odmah osuđeni i strijeljani na Karaburmi.

- 1875. Rođen Svetozar Ćorović, bh. književnik, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list "Zora" u kojem je razvio plodan pripovjedački i urednički rad. U pripovijetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposrednim stilom, koji se odlikuje živopisnošću kazivanja i lakoćom.

- 1903. U Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubojstvo posljednjeg vladara iz dinastije Obrenović izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđević.

- 1917. Rođen američki državnik John Fitzgerald Kennedy, predsjednik SAD-a od siječnja 1961. do 22. studenoga 1963, kada je ubijen u atentatu u Dallasu.

- 1929. U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji "On With the Show".

- 1953. Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay osvojili, prvi u svijetu, Mount Everest, najviši planinski vrh na svijetu, visok 8.848 metara.

- 1985. Na stadionu Heysel u Bruxellesu, u neredima pred finalni meč europskog Kupa prvaka talijanskog prvaka Juventusa i engleskog Liverpoola, poginulo 39, a ozlijeđeno više od 400 ljudi, uglavnom talijanskih navijača.

- 1990. Boris Jeljcin izabran za prvog predsjednika Ruske Federacije. U prosincu 1999. podnio je ostavku i imenovao premijera Vladimira Putina za vršitelja dužnosti. Putin je 26. ožujka 2002. izabran za predsjednika Rusije.

- 1992. Nakon granatiranja s položaja Vojske RS-a iznad grada, srušena i zapaljena džamija Magribija na Marindvoru u Sarajevu. Isti dan s istih položaja u Nedžarićima granatirana i prvi put zapaljena zgrada Oslobođenja.

- 1994. Umro Erich Honecker, komunistički lider i predsjednik Istočne Njemačke od 1976. do 1989, kada je, pod pritiskom masovnih antirežimskih prosvjeda, primoran da ode s vlasti. Pod njegovim nadzorom 1961. izgrađen Berlinski zid.

- 2010. Umro Dennis Lee Hopper, američki glumac i redatelj.

- 2018. U belgijskom gradu Liegeu terorista Benjamin Herman (36) s leđa je napao policajce nožem na ulici, oteo pištolj od jednog od njih i potom ubio dvojicu policajaca. Napadač je zatim pucao u mladića koji je sjedio u parkiranom automobilu, a onda se sklonio u obližnju školu, gdje je ubijen u okršaju s policijom. Napadač je dan ranije izašao iz zatvora.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!