Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 10:16 |

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH 79 tačaka

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. maja (FENA) – Vijeće ministara BiH najavilo je za danas u 13 sati sjednicu u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a dnevnim redom planirano je 79 tačaka.

Među ostalim planiran je Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim pristojbama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, predlagača Ministarstva pravde BiH.

Na dnevnom redu je i Nacrt sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, Zajednički europski fond za Zapadni Balkan/WB-IG02-BIH-TRA-06, 'Mediteranski koridor CVC: Bosna i Hercegovina - cestovna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica I Tarčin – Ivan', s Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma. Predlagač tog dokumenta je Ministarstvo financija i trezora BiH. 

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predlagač je Nacrta sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu, s Izvješćem o pregovorima.  

Za sjednicu Vijeća ministara BiH planiran je i Nacrt osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i implementacijskog protokola o financijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, predlagača Ministarstva obrane BiH.        

Planirano je i razmatranje Prijedloga odluke o visini novčane naknade za rad članova Vijeća za osobe s invaliditetom Bosne i Hercegovine i Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine te za rad članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, predlagača Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Bit će razmatrana i  Informacija o preuzimanju konačnih presuda od MKSJ/MMKS radi upisa u kaznenu evidenciju u Bosni i Hercegovini, predlagača Ministarstva pravde BiH.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo bi da razmatra i Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u vezi pandemije virusa COVID-19.

U tački dnevnog reda kao tekuća pitanja, među ostalim, bit će razmatran  Prijedlog odluke o raspodjeli financijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih osoba za borbu protiv COVID – 19 uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine, Prijedlog odluke o raspodjeli financijskih sredstava međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine, kao i  Prijedlog odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima. Predlagač tih dokumenata je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, predlagača Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Za sjednicu Vijeća ministara BiH planirano je i razmatranje Informacije Direkcija za ekonomsko planiranje o dokumentima i procesu - Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2020. – 2022. (PER 2020. – 2022.).

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'