Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 12:02 |

Mašić: Očekujemo da će opozicija danas tražiti ostavku Novalića i Vlade FBiH

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Šef kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu parlamenta Federacije Damir Mašić, pred početak današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da će ovaj klub uputiti proteste vezane za dvije teme - načinu na koji se održava sjednica Parlamenta, te o svim malverzacijama koje su se dešavale u periodu nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa. 

- Sve moguće mjere su popuštene, kafići normalno rade, a mi održavamo online sjednicu. Ovdje se radi o pokušaju zataškavanja svega onoga što se radilo u protekla dva i pol mjeseca. S druge strane očekujemo da će danas zastupnici, prije svega opozicije, tražiti razrješenje, ostavku ili smjenu Fadila Novalića kao najodgovornijeg čovjeka u Vladi FBiH - rekao je Mašić medijima. 

Zamjenica šefa kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Mira Grgić podsjeća da je prije četiri sedmice upućen zahtjev za održavanje sjednice Predstavničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda - potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u radu Vlade Federacije BiH i Federalne uprave civilne zaštite. 

- Cilje te sjednice je zaustavljanje nezakonitih radnji i sprječavanja radnji opasnih po život građana Federacije, kao i sprječavanja nanošenja ogromne materijalne štete. U obrazloženju smo ponavljali da tražimo od Vlade cjelovitu i opsežnu informaciju o svim provedenim javnim nabavkama, plana utroška kreditnih sredstava,  MMF-a i Evropske unije , kao i svih dodijeljenih sredstava na osnovu grantova i subvencija od dana proglašenja stanja nesreće - objasnila je Grgić i dodala da su hitne nabavke posebna priča, jer su u toj "hitnosti" svoju šansu vidjeli drvoprerađivači, malinari, kolačari i drugi. 

Zastupnik SDP-a BiH Ivan Boban podvlači da online sjednica nije način na koji zastupnici SDP-a mogu "artikulirati svoja stajališta", te da se na taj način želi opstruirati rad Parlamenta FBiH. 

- Kada se radi o sjednici na kojoj će se govoriti o aktivnostima Vlade FBiH od proglašenja stanja prirodne nesreće do danas, kada se dogodilo dosta toga o čemu ni mi zastupnici nismo upoznati. Dolazimo s ciljem da postavimo konkretna pitanja. Do sada smo imali priliku samo preko medija slušati o svemu tome, pa na kraju i o famoznom korona zakonu o kojem do danas nemamo informacije kakve su posljedice po ekonomiju u FBiH. Organizovanje online sjednice ima za cilj opstruiranje rada Parlamenta FBiH - rekao je Boban. 

Zastupnik SDP-a Senaid Begić prisustvovao je sjednici Komisije za zdravstvo na kojoj je od struke dobio informaciju da je od 170.000 testova, kojiko je na raspolaganju u FBiH, do sada iskorišteno samo 35.000. 

- To jasno pokazuje da ova slika koja se prikazuje u javnosti o broju zaraženih i testiranih ne pokazuje pravo stanje. Došloi smo do zaključka da će Savjet za zdravstvo tražiti iniciranje tematske sjednice po pitanju funkcionisanja zdravstva u FBiH. Ne misli se na funkcionisanje KCUS-a, nego da se vidi šta sve ne funkcioniše u funkcionisanju zdravstva između kantona i u Federaciji - naglasio je zastupnik. 

Dodaje da se "korona zakon" u Zenici pokazao katastrofalnim i da je sindikat u tom gradu izašao sa informacijama da je 800 od 2.348 radnika ostalo na čekanju i to u vremenskom periodu od 19. maja do 27. septembra, a razlog odlaska na čekanje je što su kapitalisti iz "Mitala" po osnovu dobijanja beneficija putem "korona zakona" u iznosu od milion i po maraka. 

- Kada je opozicija govorila da je korona zakon u svrsi samo Vladi FBiH, odnosno premijeru Novaliću, na način da je obezbijedio samo sredstva za fondove, u ovom slučaju zdravstvenog osiguranja i PIO fond, odnosno da je Vlada na taj način sama sebi oplaćivala 244 KM, jer radnici od tih doprinosa nisu vidjeli ništa, ispostavilo se ispravnim. Opozicija vjeruje da će već na ovoj sjednici imati dovoljan broj potpisa za pokretanje smjene Novalića i njegova Vlade - zaključio je Begić.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Obustavljena zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH   

PSBiH - Razmatrana inicijativa da se 'obijesna vožnja' definira kao krivično djelo

Zvizdić: BiH jedina zemlja u regionu koja nema vrhovni sud

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'