Ekonomija     | 28.05.2020. 14:40 |

AmCham BiH - Hitno riješiti pitanje rada Komisije za vrijednosne papire FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Američka trgovačka komora u BiH (American Chamber of Commerce in BiH - AmCham BiH) uputila je otvoreno pismo Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini/EUSR-u, kao i Predstavničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta, Vladi Federacije BiH, predsjedniku i potredsjednicima FBiH, te političkim strankama i koalicijama zastupljenim u PSBiH i Komisiji za vrijednosne papire FBiH, u kojem ih poziva na urgentno riješavanje zastoja u radu Komisije, koji traje šest mjeseci.

- Naime, zastoj u radu Komisije u trajanju od šest mjeseci zaustavio je sva kapitalna ulaganja u FBiH, što onemogućuje privrednim subjektima koji su podnjeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, realizaciju investicija čime se uzrokuje višemilionska šteta, te spriječava kapitalno jačanje društava koja posluju u Federaciji BiH - navodi AMCham BiH u pismu.

Iz AmCham BiH, istovremeno, ističu da Komora promovira mjere koje idu u prilog i štite interese njenih članova, podsjećajući da Komisija za vrijednosne papire FBiH već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju.

Američka trgovačka komora u BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2001. godine kako bi unaprijedila interes i stavove svojih članova s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja u BiH i promicanja visokih standarda komercijalne prakse.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana