Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 15:53 |

Zasjedala Skupština BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. maja (FENA) – Izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama izabranih zvaničnika u Bosansko-podrinjskom kantonu, usvojene na prošlom zasjedanju, bile su tema i na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde.

Žustra rasprava vođena je i prije utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, nakon koje je ostalo nejasno hoće li plate funkcionera biti povećane po okončanju stanja prirodne nesreće.

Izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama izabranih zvaničnika predviđeno je smanjenje osnovne plate za imenovane funkcionere u iznosu od 10 posto, a sredstva će biti usmjerena u poseban Fond za pomoć privredi, ali niže plate bile bi isplaćivane samo za vrijeme i mjesec dana nakon okončanja prirodne nesreće u Federaciji BiH.

Ogorčenje javnosti izazvala je izmjena zakona u članu kojim se ukida odluka iz 2014. godine, po kojoj su plate ministara i poslanika već bile smanjene.

Predsjednik administrativne komisije Skupštine BPK-a Sinan Ligata na početku današnje sjednice ponovo je obrazložio ovu odluku tvrdeći kako nije tačno da će poslanici iskoristiti priliku i povećati sebi plate za 10 posto.

-Kad prođe stanje nesreće, donijet će se nove izmjene zakona po kojem će se smanjenje od 10 posto izdvajati u poseban fond za pomoć privredi - pojasnio je Ligata.

Uz podsjećanje da je još od 2014. godine na snazi odluka o smanjenju plaća za 10 posto, dio poslanika tvrdi da se izmjenom zakona, nakon završetka pandemije ta odluka ukida.

Poslanik SDP-a Ernest Imamović koji je takođe glasao za ovu odluku kazao je kako snosi krivicu zbog, kako je rekao, nepročitanih materijala koje je dobio neposredno prije početka Skupštine, zbog čega je danas tražio da se u dnevni red ponovo uvrste sporne izmjene. Ovaj prijedlog, zbog dilema pojedinih poslanika šta to konkretno znači, nije dobio podršku a zbog, na momente žustre rasprave Imamovića i predsjedavajuće Edite Velić (DF), sjednica je nakratko i prekinuta.

Većinom glasova poslanici su danas po skraćenoj proceduri usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.

Usvojen je i izvještaj o izvršenju Budžeta BPK Goražde i izvještaj o utrošku budžetske rezerve za 2019. godinu, zatim Nacrt zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, kao i odluka o imenovanju članova Etičkog odbora Skupštine BPK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom