Bosna i Hercegovina     | 30.05.2020. 12:03 |

Načelnik Hadžibajrić: U 2020. smo fokusirani na infrastrukturne projekte (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kazao je da se vlast u ovoj lokaloj zajednici u 2020. godini fokusirala na infrastrukturne projekte, s obzirom da su početkom ove završili četiri kapitalna projekta započeta u martu prošle godine: izgradnja podzemne garaže i trga preko puta Vijećnice, izgradnja sportske sale za Osnovnu školu Edhem Mulabdić, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari  Grad i zgrade općine.

- Ove godine smo se bazirali na putnu infrastrukturu, što znači sanaciju ulica uz zamjenu podzemnih instalacija. Od ostalih projekata koje ćemo uraditi izdvojio bih rekonstrukciju Dječjeg vrtića Bulbul u saradnji sa Kantonom Sarajevo, a projekat je vrijedan oko milion KM i dogovoren je prošle godine sa prethodnom Vladom KS - kazao je te dodao da je vrtić devastiran tokom agresije i da od tada na lijevoj obali Miljacke nema nijedan vrtić, iako su potrebe velike jer u Starom Gradu imaju svega tri vrtića u sklopu javne ustanove.

Hadžibajrić ističe da je za ovu godinu planirano i uvođenje videonadzora na sedam ulaza i izlaza iz Starog Grada i to je već završeno, a bit će obnovljena i oprema za videonadzor u užoj starogradskoj jezgri.

Najavio je da će se u ovoj godini baviti rekonstrukcijom puteva i ulica, među kojima su ulice Berkuša mala, Vareška, Očaktanum, Mišćina, Rogina, Balibegovica, Petrakijina, Bostarići, Hasana Kaimije i druge. Počela je i rekonstrukcija regionalnog puta R447 Dariva Hreša zajedno sa Direkcijom za puteve, a ukupno bi u putnu infrastrukturu u Starom Gradu u ovoj godini trebalo biti uloženo oko 2,5 miliona KM.

- Među najvažnijim projektima jedne lokalne zajednice mora biti putna infrastuktura – rekonstrukcije ulica i podzemnih instalacija jer imamo ulice i instalacije koje se nisu mijenjale po 50 i više godina. Nastavit ćemo i projekte rekonstrukcije kanalizacione mreže. Samo na Mahmutovcu u planu su dva velika projekta vrijedna više od milion konvertibilnih maraka: vodovod i kanalizacija u ulicama Kamenica-Sulejmana Zolja i vodovod i kanalizacija u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak - poručio je načelnik.

Govoreći o uticaju pandemije na turizam, budući da je općina Stari Grad najznačajnija općina u toj sferi, Hadžibajrić je istakao da će se to vrlo negativno odraziti na općinu, ali i cijelu BiH.

- Općina Stari Grad se oslanja na turizam, itekako će se osjetiti posljedice, jer su ovdje primarne djelatnosti ugostiteljstvo, hotelijerstvo i  mi nemamo industrijsku zonu - istakao je, te dodao da u naredna dva mjeseca planira rebalans budžeta koji bi mogao biti manji i za dva miliona KM.

Podsjetio je da su u martu svim zakupcima poslovnih prostora i javnih površina umanjili zakupnine za 50, a aprilu 100 posto, te najavio mogućnost da će zakupnine i za maj biti manje, ali samo onima kojima još nije dozvoljen rad, a zakupci su općinskih prostora.

- Predstoji nam veoma težak period, jer iako dolazi do popuštanja mjera, ako nema građana i turista, ne vrijedi ni to što su nam otvorene radnje. Predstoji nam vrlo teška jesen - kazao je.       

Također je naglasio da će Općina Stari Grad dozvoliti povećanje broja javnih površina za ljetne bašte, gdje uslovi dozvoljavaju, ali smatra da to nije rješenje.

Dodao je da će biti dozvoljeno postavljanje ljetnih bašti u Štrosmajerovoj ulici, ali ne na način kao što je to prije bilo. 

-Štrosmajerova ulica je široka 12 metara, a mi ćemo dozvoliti postavljanje bašti u širini od četiri metra kako bi ostalo sasvim dovoljno prostora  za pješake i hitne intervencije kroz ulicu. Bašte će biti unificirane, jedinstvenog izgleda i nećemo dozvoliti da to bude kao ranije - kazao je Hadžibajrić.

Govoreći o lokalnim Izborima 2020. godine, Hadžibajrić je kazao da mijenjanje datuma održavanja izbora ili prolongiranje izbora odgovara nekim političkim partijama.

- To je čisto politikantstvo određenih stranaka. Niko ne razmišlja da može doći do 'mostarizacije' kompletne BiH. Ako se izbori ne održe, općinska i gradska vijeća se raspuštaju, a načelnici dobijaju beskonačnu vlast  - istakao je te Hadžibajrić.

Smatra da je već samim prolongiranjem lokalnih izbora za 41 dan prekršen zakon, jer Centralna izborna komisija maksimalno može prolongirati izbore 30 dana, a da je za sve ostalo nadležna Parlamentarna skupština BiH.

- Svako prolongiranje izbora na duži vremenski period ili eventualno spajanje lokalnih sa općim izborima 2022. godine je samo pokušaj kupovine vremena što odgovara trenutno vladajućim političkim strukturama - kazao je Hadžibajrić.  

Istakao je da se na taj način skreće pažnja sa načina praćenja izbora, tačnije brojanja glasova te da se odavno trebalo razmišljati o nabavci opreme i uvođenje videonadzora na biračkim mjestima kako bi se spriječile zloupotrebe.

- To sada više niko i ne spominje, tako da bih rekao da se ovdje radi o klasičnom spinovanju i preusmjeravanju pažnje i opet je na sceni jedna podvala građanima kako bi se skrenula pažnja sa brojanja glasova. Isto se odnosi i na tvrdnje da su članovi CIK-a nelegalno izabrani što nije istina, jer se radilo u skladu sa zakonom, a ne po željama određenih političkih partija - naglasio je Hadžibajrić.

Smatra da će se Izbori 2020. održati do kraja godine, uz određeno pomjeranje te da to svakako treba podržati, jer bi svaka druga opcija bila uvođenje Bosne i Hercegovine u totalni haos i anarhiju.

Načelnik se osvrnuo i na podjelu novčanih pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva tokom pandemije korona virusa i komentara pojedinih vijećnika o tome.

- Sve što ću reći je da ne pokušavaju degradiranjem mene i Općine Stari Grad prikupljati jeftine političke poene. Svaka osoba koja je dobila pomoć nalazi se u evidenciji Općine Stari Grad i drugih institucija kao socijalno ugroženi, nezaposleni, demobilisani, teško oboljeli i svi spiskovi su dostupni i lako ih je provjeriti. Da su ti vijećnici izašli ponekad na teren i posjetili te ljude, vidjeli bi i sami u kakvim uslovima žive i treba li im pomoć - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da o novčanoj pomoći socijalno ugroženim polemišu oni vijećnici čija su mjesečna primanja od ove Općine i po 4.000 KM, a vijećničke paušale primaju po 16 godina.

- To je apsurd. Uostalom, Općinskom vijeću je predočena kompletna informacija o načinu podjele sredstava i nisu imali nijedno pitanje ili primjedbu na to, tako da je sada svaka polemika o tome jeftin pokušaj privlačenja pažnje i dobijanja medijskog prostora od strane određenih vijećnika - dodao je Hadžibajrić. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4534

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZLPRezztxie-hdnU6RssXZk8rUFB9o3w?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!