Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 09:11 |

Virtualna izložba ratnih dokumenata i fotografija HVO Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo postavila je virtualnu izložbu ratnih fotografija i dokumenata HVO Sarajevo, pod nazivom 'Volim ovaj grad'.

Izložba je postavljena na službenoj Facebook stranici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo: https://www.facebook.com/Uooudb-HVO-Sarajevo-115492466566256/, a za obilježavanje 28. obljetnice utemeljenja HVO Sarajevo (29. 5. 1992. - 29. 5. 2020.).

Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1991. do 1993. godine. Javnosti su dostupne fotografije, dokumenti i novinski tekstovi iz Arhive HVO Sarajevo.

Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske fotografije, koje su također zastupljene na toj izložbi. Na taj način želi se ukazati na njihovu vrijednost, kao povijesnih izvora te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

Jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo Zvonimir Jan kaže da zbog situacije s koronavirusom u BiH, ove godine nažalost nisu mogli održati svečanu akademiju, u povodu obilježavanja 28. obljetnice HVO Sarajevo.

- Stoga smo upriličili virtualnu izložbu posvećenu pripadnicima HVO Sarajevo, svim žrtvama rata, kao i traumatiziranom bosanskohercegovačkom društvu koje još prolazi ratnu katarzu u svakodnevnom životu - naglasio je.  

Dodaje da Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo njeguje tekovine autohtonog, probosanskog/državotvornog HVO Sarajevo i tekovine Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1991. - 1995.).

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo ima status boračke udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo i članica je Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo.

- Njezin predsjednik emeritus prof. dr. Marinko Pejić dobitnik je javnog priznanja Plaketa Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti (2018. godina) i javnog priznanja, Zahvalnice Općine Novo Sarajevo za doprinos razvoju te općine (2019. godina), kao i mnogobrojnih nagrada i priznanja za društveni angažman s ciljem očuvanja jedinstvene i cjelovite BiH - saopćila je Pres služba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo