Ekonomija     | 29.05.2020. 10:10 |

UNDP: Za ekonomski oporavak neophodne hitne i sveobuhvatne intervencije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Hitne i sveobuhvatne intervencije su neophodne kako bi se sačuvala radna mjesta, zaštitile najranjivije grupe i spriječilo nazadovanje privrede u Bosni i Hercegovini – zaključak je Analize ekonomskog uticaja pandemije COVID-19 koja je predstavljena u Sarajevu.

Analizu je, uime Tima Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, proveo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a cilj je da se izradi sveobuhvatan pregled posljedica, s posebnim naglaskom na ranjive grupe i privredne grane.

Navedeno je da je u posljednjih nekoliko mjeseci pandemija COVID-19 pogodila globalnu ekonomiju. Njene posljedice posebno su vidljive kod zemalja u razvoju poput Bosne i Hercegovine.

Ključni pokazatelji Analize svjedoče da su najveće negativne posljedice već osjetile industrije vezane za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prehrambene usluge i transport, dok su tekstilni i metalni sektori doživjeli ozbiljne poremećaje u lancu opskrbe.

Ono što je također alarmantno je činjenica da u najteže pogođenim sektorima - smještaj i prehrambene usluge, 43 posto svih preduzeća vjeruje da će morati potpuno prestati s radom za tri mjeseca.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald je izrazila zadovoljstvo što se Analizom pruža mogućnost da pokažu kako se globalni plan Ujedinjenih nacija za socio-ekonomski oporavak prevodi prema trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini.

- Ova prezentacija je prva od mnogih procjena stanja za koje se nadamo da će poslužiti kao podrška svim akterima u planiranju i u aktivnostima koja se odnose na oporavak od pandemije, a posebice važnim naporima koje vlasti u Bosni i Hercegovini provode u ovom pogledu, kao i međunarodni partneri. Za Ujedinjene nacije u BiH, fokus je na tome kako možemo podržati i doprinijeti svim naporima da se oporavimo bolje, 'zelenije' i inkluzivnije sa težištem na Agendi 2030 i osiguravanju da niko ne bude zapostavljen, niti zaboravljen - izjavila je MacDonald.

Prateći plan generalnog sekretara UN-a za socio-ekonomski oporavak, “Zajednička odgovornost, globalna solidarnost”, predstavljena analiza je dio integrisanog paketa podrške kojim UN objedinjuju prednosti svojih agencija, fondova i programa.

U BiH, pod vodstvom rezidentne koordinatorice, UNDP djeluje u ulozi tehničkog vođstva, koja mu je dodijeljena globalnim okvirom, i platforme za integraciju kako bi se zajednički oblikovao jak i sadržajan programski odgovor na posljedice Covid-19 pandemije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera smatra da Analiza dolazi u pravom trenutku i od izuzetnog je značaja jer "znamo da su tačne, dosljedne, pravovremene i transparentne informacije od ključne važnosti za preduzimanje ispravnih koraka u odgovoru na aktuelnu krizu“.

- Analiza pruža uvid neophodan za razumijevanje različitih aspekata krize i smanjenje negativnih ekonomskih posljedica kojima su već izložena preduzeća, institucije, zajednice, kao i posebno ranjive osobe čija su radna mjesta i kvalitet života ugroženi. Izvjesno je da odgovor za očuvanje ekonomije zahtijeva saradnju svih nivoa vlasti i sudionika iz različitih oblasti - vlada, poslovnog okruženja, financijskih institucija i međunarodnih organizacija - istakla je Nedera.

Kao osnova za Analizu je korištena i UNDP-a platforma "Ekonomski puls BiH“, koja u realnom vremenu daje uvid u stanje privrede i mjera ekonomskog oporavka u BiH zahvaljujući informacijama koje se prikupljaju od više od 1.000 preduzeća širom države.

Na temelju prikupljenih podataka, većina anketiranih predstavnika preduzeća u idućih tri do šest mjeseci planira poduzeti mjere smanjenja troškova rada, poput smanjenja plata ili otpuštanja. Ista preduzeća su ipak zauzela optimistično stajalište da će takve mjere biti privremene. Primarni podaci također pokazuju da su žene, i radnice i vlasnice preduzeća, teže pogođene negativnim posljedicama pandemije nego muškarci.

Na online prezentaciji Analize ekonomskog uticaja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini je učestvovalo više od 120 predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih finansijskih institucija, ambasada, agencija i privrednih asocijacija/komora, saopćeno je iz UNDP BiH.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

KS - Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'