Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 10:46 |

Jačati kapacitete zdravstva u RS zbog moguće pojave virusa korona na jesen

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29.maja (FENA) - Republika Srpska može da računa na dalju podršku Svjetske zdravstvene organizacije u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen – rečeno je tokom sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, koje je predvodio šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS vezanih za pojavu novog virusa korona.

-Naglašena je potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera - saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Šeranić je upoznao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije s mjerama nadzora koje se još uvijek provode, postupanjima s licima koja su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u RS.

I u ovom periodu, za vrijeme vanredne situacije, naglasio je Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom