Ekonomija     | 29.05.2020. 11:34 |

KPKTZ - Subvencijama obuhvatiti i turističke agencije

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. maja (FENA) - Na sastanku Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKTZ)u proširenom sazivu raspravljano je o aktuelnoj problematici u oblasti turizma s akcentom na turističke agencije, imajući u vidu da je u toku pandemije djelatnost turističkih agencija bila onemogućena i da je zabilježen sto posto pad prometa i aktivnosti.

Zaključeno je da se obavezno, u skladu sa usvojenim "korona zakonom TK", obuhvati subvencioniranje turističkih agencija u ukupnom iznosu minimalnog ličnog dohotka na način da sva pravna lica iz ove oblasti čija je osnovna šifra djelatnosti 79.11 i 79.12. budu obuhvaćena tim subvencijama.

Također, zaključeno je da Vlada Tuzlanskog kantona u postojećim i planiranim beskamatnim kreditnim linijama, uz obaveznu minimalnu odgodu plaćanja od 12 mjeseci, obuhvati i turističke agencije sa područja tog kantona.

Od Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj TK zahtijevaju da se predloži Vladi i Skupštini TK način uvođenja vrijednosnih potvrda-vaučera za uplaćene, a nerealizovane turističke aranžmane, uključujući sve vrste putovanja u BiH i inostranstvu. Sve to s ciljem zaštite i korisnika usluga i turističkih agencija kao organizatora putovanja, a u skladu sa Zakonom o turističkoj djelatnosti TK i Zakonom o zaštiti potrošača u BiH. 

Zaključeno je da se obavezno, prilikom planirane dodjele nepovratnih sredstava za saniranje ekonomskih posljedica privrednim subjektima na području TK, obuhvate i turističke agencije sa području TK, saopćeno je iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo