Ekonomija     | 29.05.2020. 12:48 |

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plaće za još 351 radnika (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 29. maja (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je šestu odluku o odobravanju subvencije dijela plaće za mart kojom je obuhvaćen 351 zaposlenik u 38 pravnih i 131 fizičko lice u ovom kantonu kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Novom u nizu odluka odobrena je isplata 71.253 KM, čime je ukupan iznos dosad odobrenih subvencija Ministarstva za privredu povećan na 343.882 KM, a broj radnika porastao na 1.694.

- Očekujemo da ćemo za dvije sedmice završiti obradu svih 2.000 prijava za mart koje su dostavljene na javni poziv. Isplaćene su dvije odluke, a Ministarstvu finansija je upućen nalog za isplatu subvencija koje su odobrene trećom odlukom - rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Najavio je da ovo ministarstvo za iduću sjednicu Vlade priprema informaciju o aplikantima koji nemaju neizmirenih obaveza prema Poreznoj upravi i Upravi za indirektno oporezivanje, a nisu dostavili kompletnu dokumentaciju traženu putem javnog poziva, kako bi se i ovim privrednim subjektima omogućilo korištenje subvencije.

Isplata polovine minimalne plaće za mart i punog iznosa minimalne plaće za april interventna je mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privrednim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa. Pravo na subvenciju imaju subjekti koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 30. aprila, te koji su izmirili dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 29. februara. Javni poziv za april otvoren je do 8. juna, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

Pogledajte http://fena.ba/video/4529

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QmIEZeHV-tO0sQ-2LLLgd-o0du2HTBoC?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo