Svijet     | 29.05.2020. 12:37 |

Muslimani u Indoneziji obavili džuma namaz nakon otvaranja džamija

FENA Internet

DŽAKARTA, 29. maja (FENA) – Muslimani u nekim dijelovima Indonezije u petak su prisustvovali džuma namazu u džamijama koje su sedmicama bile zatvorene i ponovo im je dopušteno otvaranje u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji svijeta.

Preporuke za obavljanje molitve je u petak objavio ministar za vjerska pitanja Fachrul Razi.

Muslimanima je preporučeno da tokom džuma namaza budu najmanje metar udaljeni jedni od drugih, da se ne rukuju. Djeci nije dopušteno da učestvuju u molitvi, a policajci i vojnici su raspoređeni kako bi osigurali da se zdravstvena pravila, kao što su fizičko distanciranje i nošenje maski, poštuju.

Predsjednik Joko Widodo izjavio je kako njegova  administracija želi da Indonzija ostane ekonomski produktivna, ali također i sigurna od virusa. Kazao je da će sve mjere na pokretanju takozvane „nove normalnosti“ biti zasnovane na epidemiološkim podacima.

Vlada je postepeno razmjestila 30.000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi osigurala poštovanje zdravstvenih pravila dok se zemlja priprema da ponovo otvori svoju ekonomiju.

Indonezija je zabilježila više od 24.500 slučajeva COVID-19 zaključno s četvrtkom, uz skoro 1.500 preminulih, što je najveći broj žrtava u jugoistočnoj Aziji, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'