Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 13:59 |

Državljanin Srbije lišen slobode zbog krijumčarenja migranata preko rijeke Drine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Pripadnici posebnog tima Granične policije BiH angažiranog na sprečavanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu državne granice, Jedinice granične policije Zvornik, Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo GPBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 29. maja, tokom noći, spriječili su krijumčarenje pet ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a primijetivši policijske službenike jedna NN osoba udaljila se u pravcu Srbije, dok je druga brzom intervencijom policijskih službenika uhvaćena u rijeci Drini. Radi se o I.P. (1960.), državljaninu Republike Srbije, koji je lišen slobode prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima GPBiH izjavili su da dolaze iz Maroka. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Službenici JGP Velika Kladuša su dan ranije, 28. maja, spriječili  krijumčarenje pet osoba afroazijskog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku. Ilegalni migranti otkriveni su prilikom granične kontrole automobila bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Velike Kladuše.

Vozilom je upravljao bh. državljanin E.B. (1978.) protiv kojeg će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu 'krijumčarenje osoba'.

Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a nad stranim državljanima, koji su izjavili da dolaze iz Sirije, rad će nastaviti pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, saopćeno je iz GPBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora Granične policije BiH primio predstavnike PISCES Programa

U čin mlađeg inspektora promovirana 22 kadeta Granične policije BiH

Ravnatelj Granične policije BiH sudjeluje na obilježavanju 100 godina Interpola u Beču

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana