Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 16:32 |

Uspješno se obavlja planiranje vježbe 'Brzi odgovor 20'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - EUFOR je objavio da je danas završetkom glavne planske konferencije za ovogodišnju vježbu "Brzi odgovor 20" obilježio važan događaj.

Sukladno ograničenjima zbog pandemije COVID-19, sastanak je održan putem videokonferencije kojoj su nazočili predstavnici oružanih snaga i vojnih organizacija širom Evrope, sa lokacija u Napulju i Rimu u Italiji, Monsu u Belgiji, Londonu u Velikoj Britaniji i iz KFOR-a u Prištini, na Kosovu.

Direktor vježbe, načelnik stožera EUFOR-a brigadni general Ernő Baráth rekao je da vježba "Brzi odgovor 20" u najvećoj mjeri teče prema planu, nadovezuje se na uspjeh postignut prilikom vježbe "Brzi odgovor 19" i kroz složene scenarije potvrdit će EUFOR-ovu spremnost da pruži potporu vlastima BiH.

Planirano je da vježba "Brzi odgovor 20" bude održana na lokacijama širom BiH krajem kolovoza i početkom rujna 2020. Planiranje u vojnoj organizaciji se nastavlja kako bi bila omogućena sigurna izvedba vježbe za sve učesnike i pored okolnosti i izazova koje je potrebno prevazići, uključujući i pandemiju COVID-19.

Naglašeno je da će odluka o provedbi vježbe biti donesena u odgovarajuće vrijeme.

Vježba je panevropski napor kojim se testiraju operativne sposobnosti EUFOR-a, razmještanje pričuvnih snaga koje su "izvan horizonta" i djelotvornost planova u vanrednim situacijama kako bi bila osigurana EUFOR-ova sposobnost da u svakom trenutku izvršava svoj mandat sukladno Rezoluciji 2496 (2019) Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz EUFOR-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'