Svijet     | 29.05.2020. 17:00 |

Budimpešta obilježava godišnjicu brodske katastrofe na Dunavu

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 29.  maja (FENA) – Mađarska prijestonica Budimpešta u petak je obilježila prvu godišnjicu jedne od najtežih brodskih katastrofa u svojoj istoriji, potonuće turističkog broda na Dunavu u kome je poginulo najmanje 27 ljudi, većinom južnokorejskih turista.

Turistički brod Sirena koji je prevozio grupu posjetilaca potonuo je nekoliko sekundi nakon sudara s riječnim kruzerom registrovanim u Švicarskoj, Viking Sigyn, 29. maja 2019.

Tijelo dvadesetosme žrtve nije pronađeno.

Kompanija Panorama Deck koja upravlja Sirenom u petak ujutru je organizirala komemorativni događaj u kome su učestvovala tri broda koja su otplovila Dunavom u formaciji i u vodu  su bačeni vijenci.

Zvono jednog broda zazvonilo je 28 puta i isti broj svijeća je zapaljen na palubi drugog broda.

- Katastrofa se desila jer se pravila nisu poštovala – izjavio je portaprol Panorama Decka, misleći na pravila koja regulišu riječni saobraćaj na Dunavu.

Kasnije je druga ceremonija održana na obali rijeke na kojoj su vijence položili gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i južnokorejski ambasador Kyoo Sik Choe, prenosi  AFP.

Karacsony je obećao da će gradske vlasti „učiniti sve kako bi osigurale da se takve nesreće ne dese ponovo“.

- U toku je razmatranje pravila koja reguliraju brodski saobraćaj na rijeci. Mi možemo tragati za pravdom u nepravdi - kazao je on.

 Trojica zvaničnika objavila su da će zajednički spomenik,  kojeg su izradili mađarski i južnokorejski umjetnici, biti podignut u blizini mjesta nesreće.

Katastrofa, na prometnom dijelu Dunava u centru Budimpešte, najteža je brodska nesreća u Mađarskoj u više od pola stoljeća.

Tijela nekih žrtava izvučena su desetke kilometara južno od mađarske prijestonice nakon nesreće.

Ove godine je počelo suđenje ukrajinskom kapetanu broda Viking Sigyn.

Yurij Caplinskij (64),  optužen je za „ugrožavanje riječnog saobraćaja koje je rezultiralo višestrukim pogibijama“ i po 35 tačaka za nepružanje pomoći.

Tokom uvodnog ročišta u oblasnom sudu u Budimpešti, tužioci su saopćili da traže kaznu od devet godina zatvora za  Caplinskija ako prizna sve optužbe.

Ukrajinac je, ipak, odbio da se izjasni i da daje bilo kakve dodatne izjave.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Čamac s migrantima potonuo kod sjerverozapadne obale Turske, poginule 22 osobe

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo