Svijet     | 29.05.2020. 18:39 |

Muzej Louvre bit će otvoren 6. jula

FENA Internet

PARIZ, 29. maja (FENA) - Muzej  Louvre u Parizu planira da ponovo otvori svoja vrata 6. jula, saopćila je ta kulturna institucija u petak, nakon novih mjera koje je u četvrtak objavio premijer Edouard Philippe  na ublažavanju restrikcija uvedenih radi zaustavljanja širenja koronavirusa.

Najposjećeniji francuski muzej navodi u saopćenju da će sistem bukiranja i novi putokazi omogućiti posjetiocima maksimalnu moguću sigurnost dok su u zgradi. Od njih će biti traženo da nose maske i da se pridržavaju fizičke distance.

- Čak i pored toga što je bilo moguće otkriti blaga Louvrea virtualno tokom restriktivnih mjera, ništa ne može zamijeniti emociju stajanja pored umjetničkim djelom. To je raison d’etre muzeja – izjavio je direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

Između 12. marta i 22. maja, website Louvrea posjetilo je oko 10,5 miliona posjetilaca, u poređenju s 14,1 miliona u kompletnoj 2019.

Broj virtualnih posjetilaca dnevno je porastao na oko 330.000,  s vrhuncem od skoro  400.000,  u poređenju s oko  40.000 posjetilaca po danu prije izbijanja krize s koronavirusom.

Louvre je također saopćio da će vrt Tuileries ispred muzeja biti otvoren u nedjelju i da će okupljanja više od 10 ljudi biti zabranjena.

Obje lokacije zatvorene su  13. marta, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo