Regija     | 30.05.2020. 10:23 |

Hrvatska slavi Dan državnosti - položeni vijenci

FENA Agencije

ZAGREB, 30. svibnja (FENA) - Na Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i zagrebačkom groblju Mirogoju.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja. 

 Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, javlja Hina.

Središnja svečanost Dana državnosti započet će ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

Zagrepčani će moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

 Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

 Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

 Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Bećirović: Korijeni naše države izuzetno jaki i ne mogu ih 'iščupati' mali i prolazni politikanti

Komšić: ZAVNOBIH označava prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti