Regija     | 30.05.2020. 14:02 |

Za Milanovića obilježavanje Dana državnosti predizborni skup, Plenkoviću žao

FENA Agencije

ZAGREB, 30. svibnja (FENA) - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u subotu nakon polaganja vijenca na  groblju Mirogoj u povodu Dana državnosti, kako on obilježavanje Dana državnosti ne bojkotira, već da je riječ o predizbornom skupu i obećanju jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju, na što je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentirao kako mu je žao što predsjednik tako govori o Danu državnosti. 

"Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma i volje većine u ovoj zemlji", rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana, prenosi Hina.

"To ne može biti praznik svih. Tu je bilo i drugih opcija. To isticati kao blagdan hrvatske državnosti je jako pretenciozno. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažem nikome, nekakvoj velikoj većini", tvrdi je Milanović, dodavši da je Dan pobjede puno važniji od 30. svibnja, ali i da je na referendumu za neovisnost glasao praktički svatko u Hrvatskoj.

Upitan zašto onda obilježava ovaj dan, odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih. 

Na Mirogoju nije s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

Komentirajući izjavu Milanovića, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je rekao novinarima kako mu je žao da predsjednik Republike govori i Danu državnosti na način da ga naziva predizbornim skupom HDZ-a, poručivši da je loše da tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor.

"Mislim da je loše da predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor", komentirao je Plenković novinarima izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da 30. svibnja nije Dan državnosti i da se radi o malom privatluku jedne stranke (HDZ).

"Jako dobro znamo da je Račanova vlada promijenila Dan državnosti 2001. i stavila ga 25. lipnja koji je isto tako važan datum. Ovo je bio početak, i zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu Hrvatsku”, dodao je.

Izrazio je uvjerenje da će Milanović kroz svoj mandat promijeniti stajalište.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo