Svijet     | 31.05.2020. 12:54 |

Papa Franjo pozvao na jedinstvo i izbjegavanje pesimizma u eri pandemije

FENA Internet

VATIKAN, 31. maja (FENA) - Papa Franjo u nedjelju je upozorio protiv pesimizma dok se brojni ljudi koji se lišavaju restriktivnih mjera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa žale da ništa više neće biti isto.

Tokom mise u bazilici Svetog Petra kako bi obilježio praznik Duhove, Franjo je ukazao na tendenciju da se kaže da "ništa neće biti kao ranije“. Takva vrsta ponašanja, kaže Franjo, "garantira da je nada jedina stvar koja se sigurno ne vraća“.

On je kritikovao vlastitu crkvu zbog podjela, rekavši da mora djelovati jedinstveno.

- Svijet dijeli ljude na konzervativce i progresivce, ali smo svi mi  Božja djeca - kazao je on, porušivši vjernicima da se okrenu onome što ih ujedinjuje.         

- Koliko je pogrešna narcisoidnost u ovoj pandemiji - kazao je Franjo, lamentirajući nad "tendencijom da isključivo mislimo na vlastite potrebe, da budemo ravnodušni prema drugima i da ne prihvatamo vlastitu slabost i greške".         

- U ovom trenu, u velikom naporu počinjanja ispočetka, koliko je pesimizam štetan, koliko je pogrešna tendencija da gledamo sve u najgorem svijetlu i da nastavimo govoriti da „ništa neće biti kao što je bilo ranije! Kada se razmišlja na taj način, jedina stvar koja se uistinu neće vratiti je nada - izjavio je Papa.

Nekolicina desetaka vjernika, noseći maske i sjedeći po jedno u crkvenoj klupi, prisustvovalo je ceremoniji, u okviru mjera sigurnosti na izbjegavanju širenja COVID-19.

Iako je Vatikan ponovo otvorio baziliku za  turiste, vjernicima još nije dopušteno da prisustvuju u većem broju misama koje predvodi Papa iz straha od masovnog okupljanja, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo