Bosna i Hercegovina     | 01.06.2020. 10:07 |

Narod i Pravda - Procesuirati odgovorne u svim aferama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Iz Naroda i Pravde izražavaju uvjerenje da će pravosudne  institucije "odoljeti svim političkim pritiscima i procesuirati sve odgovorne u aferi 'Respiratori', kao i u drugim aferama".

U saopćenju za medije, nakon odluke Suda BiH da ne produži pritvor trojici osumnjičenih u aferi „Respiratori“, iz Naroda i Pravde navode da su u prethodnim danima izbjegavali javno reagirati kako ne bi ometali rad pravosudnih institucija.

- Procesuiranje odgovornih za višemilionski kriminal ne smije biti dovedeno u pitanje i vjerujemo da će nadležne institucije svoj posao odraditi profesionalno i pošteno. Ne baveći se konkretnim imenima, smatramo da svi odgovorni trebaju odgovarati, a da procesuiranje odgovornih za kriminal nije i nikad neće biti atak na jedan narod ili zajednicu - navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Dodaje se da je „Sud prihvatio postojanje osnova sumnje za sva krivična djela za koje se osumnjičeni terete i na osnovu toga im je izrekao mjere zabrane“.

Iz Naroda i Pravde napominju da „istraga može i treba razjasniti i ulogu  drugih ključnih aktera u FBiH, kao što su ministrica finansija Jelka Milićević“. Smatraju neprimjerenim pritiske na pravosudne institucije „kojima smo svjedočili u prethodnim danima“.

- Jasno poštujemo institut presumpcije nevinosti, ali isto tako odbacujemo komentare koji tvrde da su sasvim sigurni u nevinost osumnjičenih jer se radi o bezočnim pritiscima - kaže se u saopćenju Naroda i Pravde. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu