Stranačke aktivnosti     | 01.06.2020. 16:07 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 01. lipnja 2020. god.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministar Grubeša: Svi počinitelji kaznenih djela moraju biti procesuirani, jedino tako možemo ići dalje i graditi BiH koja će biti dostojna Europske unije

U svezi neutemeljenih optužbi, iznesenih u vezi sa aferom „respiratori“, nekorektno i tendenciozno adresiranih dužnosnicima HDZ-a BiH, ministar pravde BiH, Josip Grubeša  u izjavi za medije je istakao: “Ne znam kojom logikom se, osim isključivo zlonamjernom, vode inicijatori medijskih manipulacija i političkog spinovanja, kada moje stranačke kolege i čitav hrvatski narod prozivaju, opskurnim i infantilnim obrtanjem teza i neprimjerenim političkim podmetanjima nastojeći mu imputirati navodnu odgovornost u priči koja je javnosti poznata kao afera „respiratori““.

„Valjda je sporno što se sada ne procesuiraju i hrvatski članovi Vlade FBiH, jer je ovako  po njima  nacionalno segmentirani i isprovocirani „udar“ na Federaciju BiH pa se procesuiraju samo oni koji su u izravnoj vezi sa ovom nezakonitom radnjom. Što bi to itko zvao Jelku Milićević i Davora Pehara ili koga još, ako nisu sudjelovali u izvršenju kaznenog djela, da ispoštujemo zastupljenost konstitutivnih naroda? Sada nije problem da imamo svoje predstavnike? Sada ne bi da nam oni izaberu predstavnike u ovoj nezakonitoj radnji, nego žele baš naše predstavnike da podijele odgovornost?“, ističe ministar Grubeša.

„Kao ministar pravde BiH se jedino mogu  nadati i s pravom očekivati da će pravosuđe smoći snage i profesionalno se oduprijeti ovim pritiscima, koji su samo tužna slika društva i stanja na ljestvici demokratičnosti i razvoja, na kojoj se BiH nalazi. Dozvolili smo sebi da prilikom lišenja slobode premijera Vlade FBiH, njegov stranački predsjednik, najveći zagovornik državnopravnosti BiH, kaže da je to napad na Bošnjake, a ne kaže da je uvjeren da se radi o grešci i da je siguran da će sud potvrditi da Fadil Novalić nije kriv. Kada je trebalo procesuirati Hrvate, nije Izetbegović pravio problem što je postupak pokrenut samo protiv pripadnika hrvatske nacionalnosti, tada je to bio znak da pravosuđe radi svoje posao. Do kada ćemo puštati da se nezakonite radnje kažnjavaju u ovisnosti od onoga tko je za njihovo činjenje optužen? Svi počinitelji kaznenih djela moraju biti procesuirani, bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol, dob! Jedino tako možemo ići dalje i graditi BiH koja će biti dostojna Europske unije“, naglašava ministar pravde BiH. 

„Bošnjaci nisu za promjene Ustava BiH, nisu ni za reformu pravosuđa, nego, grčevito zadržavaju status quo, tako da  na Strukturalnom dijalogu nisu htjeli čuti da se reforma izvrši na način da se promijeni sadašnje stanje. Sada kažu, da je i pravosuđe korumpirano. Nije moguće da Bošnjaci ne čine kaznena djela, i nije moguće da se procesi protiv njih uglavnom okončavaju oslobađajućom presudom ili mizernim kaznama u odnosu na „kolege po zanatu“ iz drugih naroda koji dobivaju osjetno veće kazne. Kada sam to iznosio, Bošnjaci nisu htjeli čuti da je tako i da se to treba mijenjati. Odjednom je sve protiv njih, i izgleda kada to oni kažu, tako „jeste“. Nisam nigdje pročitao komentar Izetbegovića da je to udar na državu kada su se Dragan Čović ili Fahrudin Radončić našli pred pravosuđem. Samo kada je to odabrani kadar SDA, onda je udar na državu, na Federaciju, na Bošnjake, na sve što predstavlja Izetbegović, samo nije okarakterizirao možebitno ponašanje svog premijera kao nedopušteno, osudio takvo ponašanje, i ogradio se od njega ako bude osuđen“, ističe ministar Grubeša.

„Često se u našim medijima govori da je pravosuđe dotaklo dno, te sve analize pokazuju da nitko ne vjeruje u neovisno i samostalno pravosuđe nego ga karakteriziraju kao stranačko i korumpirano. Ovo je prilika da se pravosuđe BiH dokaže, sinoć su sve oči bile uprte u njih šta će odlučiti povodom prijedloga za određivanje pritvora. Želim vjerovati da je prijedlog odbijen iz razloga koji su navedeni, ne zbog pritiska koji neljudski i nekorektno vrši SDA“, naglašava ministar Grubeša.

„Gospodo, kada niste imali nikakve želje da reformirate ustrojstvo i rad našeg pravosuđa, nego ste sve vrijeme inzistirali da ono ostane kakvo je, uz manje kozmetičke promjene, ostavite onda pravosuđe po „vašoj mjeri“ da uradi svoj dio posla. Ne vršite na njega pritisak i nemojte nas uvlačiti u priču gdje nas nikako nema. Nismo niti jednom riječju komentirali niti se miješali u rad pravosuđa, nikad, a posebno sada. Sve ste učinili da kontrolirate pravosuđe, ali to jednostavno nije moguće, ni nama, a nadam se ni vama. Vjerujem u naše pravosuđe i vjerujem da će korektno i zakonito završiti ovaj predmet, da bude pravda zadovoljena, ne nečiji osobni interesi pred izbore. Tužiteljstvo BiH, predvođeno glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, je svoj posao radilo časno, nije onda korektno stavljati im to na teret i zbog toga ih gušiti neutemeljenim optužbama, nego ih podržati da ovaj posao završe na sveopće dobro i u cilju zadovoljenja pravde“, zaključio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo